Ľubomír Hudačko Kultúra

V univerzitnej knižnici majú NOVINKU: Odteraz sa tam dá výstava vypočuť aj ovoňať, FOTO

Cieľom výstavy je nielen priblížiť to málo, čo sa z nášho dedičstva zachovalo, ale zároveň podporiť ľudskú predstavivosť a fantáziu.

Ilustračný obrázok k článku V univerzitnej knižnici majú NOVINKU: Odteraz sa tam dá výstava vypočuť aj ovoňať, FOTO
11
Galéria
Zdroj: Prešovská univerzita

Celkovo 22 kresieb, zobrazujúcich známych i menej známych bohov slovanskej mytológie, približuje interaktívna výstava kresieb prešovskej výtvarníčky a vysokoškolskej pedagogičky Ivety Polák Čuchtovej s názvom Stratené dedičstvo.

Sprístupnili ju začiatkom týždňa v Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity (UK PU) v Prešove. Informovala o tom hovorkyňa univerzity Anna Polačková.

Ide podľa jej slov o jedno zo sprievodných podujatí, ktoré sa realizujú na pôde PU v rámci Týždňa slovenských knižníc.

Vypočuť a ovoňať

„Výstava, ako jedna z mála realizovaných v našej univerzitnej knižnici, má interaktívny charakter. Autorka dopĺňa každú kresbu hovoreným slovom, ktoré si návštevník po načítaní QR kódu môže vypočuť online, a špecifickou vôňou pre každé z božstiev,“ ozrejmil riaditeľ UK PU Peter Haľko.

Cieľom výstavy je nielen priblížiť to málo, čo sa z nášho dedičstva zachovalo, ale zároveň podporiť ľudskú predstavivosť a fantáziu.

„Ako pedagóg sa snažím viesť svojich študentov k tomu, aby originalitu oceňovali. Vďaka tomu, že pôsobím na pedagogickej fakulte, mám možnosť vštepovať budúcim pedagógom tieto myšlienky a viesť ich k tomu, že originálny prejav žiakov je v našej edukácii žiadaný a že cieľom výtvarnej výchovy je budovanie pozitívneho vzťahu k umeniu a tvorivosti,“ priblížila Polák Čuchtová.

Vo svojej tvorbe sa autorka inšpirovala slovanskou mytológiou.

Hynpotizuje predstavy

„Pracuje s formami, akými sú symbol, rituál, metafora a obsahovo ich napĺňa poslaním a významom jednotlivých (panteistických) božstiev,“ povedala kurátorka výstavy Tatiana Bilančíková, vysokoškolská výtvarná pedagogička pôsobiaca na Pedagogickej fakulte PU.

Autorka podľa jej slov používa výrazové prostriedky pre zmyslovú iniciáciu. Vôňou, sluchom, zrakom, dotykom prebúdza a hypnotizuje predstavy.

Výstava v Univerzitnej knižnici PU potrvá do 4. apríla.

Interaktívna výstava prešovskej univerzitnej knižnice
11
Galéria
Zdroj: Prešovská univerzita
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM