Správy

V uliciach Prešova často vidno žobrajúce matky s deťmi: Pomôcť môže ktokoľvek

Cieľom je informovať občanov, ktorí takéto osoby v uliciach mesta stretnú, aby ich navigovali tam, kde dostanú jedlo alebo ošatenie zdarma.

Ilustračný obrázok k článku V uliciach Prešova často vidno žobrajúce matky s deťmi: Pomôcť môže ktokoľvek
Zdroj: TASR

Mesto Prešov prízvukuje, že vhodnejším spôsobom pomoci pre žobrajúce matky s deťmi je uprednostniť priamu formu pred poskytovaním finančných prostriedkov.

Teplé polievky

Informovala o tom na webovej stránke mesta tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.

Ako priblížila, mesto už v roku 2019 poskytlo prostredníctvom Územného spolku Slovenského Červeného kríža teplé polievky pre deti v nepriaznivej sociálnej situácii, avšak o túto formu pomoci nebol záujem.

Gréckokatolícka charita Prešov naďalej poskytuje pre ľudí bez domova možnosť bezplatne vykonať hygienu a vyprať šatstvo, prípadne za symbolický poplatok.

Ponúkajú tiež obedy zdarma. Pomôcť môžu aj občania, a to zakúpením a darovaním charitných poukazov.

Nechcené pozvania

Mestská polícia Prešov zdôrazňuje, že ak verejnosť poskytne finančné prostriedky týmto strádajúcim občanom, vytvorí priestor a nechcene ich pozýva do mesta za „jednoduchým zárobkom“, čo negatívne ovplyvňuje výkon sociálnej práce terénnych sociálnych pracovníkov.

Počet týchto občanov následne narastá a ich konanie negatívne ovplyvňuje bežných občanov, ktorí v meste žijú, alebo ho navštevujú.

„Vzhľadom na to, že zákon žobranie neoznačuje ako priestupok a zákonné normy takéto konanie nezakazujú, nemôže ho zakázať ani mesto,“ dodáva Šitárová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: ilustračné

Sociálna situácia na Slovensku

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM