Rôzne

V Údolí smrti chcú rozšíriť služby pre turistov: Čo sa v atraktívnej lokalite chystá? FOTO

Dolina má meno podľa najväčšej tankovej bitky, ktorá sa tu odohrala počas Karpatsko-duklianskej operácie. Pre teplé počasie sa turistická sezóna začala skôr.

Ilustračný obrázok k článku V Údolí smrti chcú rozšíriť služby pre turistov: Čo sa v atraktívnej lokalite chystá? FOTO
4
Galéria
Zdroj: TASR/Maroš Černý

Rozšíriť služby pre turistov v Údolí smrti plánuje obec Kružlová v okrese Svidník. Ako uviedol starosta obce Adrián Gužo, v tomto roku sa pre teplé počasie začala turistická sezóna skôr.

„V minulom roku sme začínali sezónu v Údolí smrti v máji, keď boli teplejšie mesiace a dni. Teraz už počas jarných prázdnin naša pojazdná predajňa zavítala do Údolia smrti a mali sme prvé tržby. Je to fenomén, lebo v minulom roku sme v takom čase vôbec nechodili predávať magnetky, suveníry, sošky, občerstvenie a tak ďalej,“ povedal Gužo.

Chystajú rekordy

V tomto roku chystajú podľa jeho slov pre turistov nový jeden a možno aj dva slovenské rekordy.

Ako povedal, bude to závisieť od finančných prostriedkov. „Myslím si, že sa to podarí, lebo nie je to extra finančne náročné,“ doplnil starosta s tým, že o aký rekord pôjde, nateraz neprezradí.

„Máme tiež príkladnú spoluprácu s Ministerstvom obrany SR, kde každoročne posielame žiadosť na modernizáciu a rekonštrukciu jednotlivých pamiatkových objektov. Podarilo sa nám vytvoriť a zrealizovať projekt obnovy dračích zubov, ktoré boli v hline a v blate. Je to zátarasa pre tanky, ktoré keď na to vyšli, tak sa im roztrhol pás a nedalo sa s ním pokračovať ďalej. Takisto za posledné dva roky sa nám podarilo pod všetkými tankami obnoviť podstavce, ktoré boli popraskané a rozpadávajúce sa. Teraz sú v takom reprezentatívnom, modernom šate,“ poznamenal ďalej Gužo.

„Sme veľmi radi, že turisti sa k nám vracajú opakovane. Keď už prídu, vieme im podať informácie a zavítajú aj do Svidníka, kde navštívia skanzen, pozrú si pamätníky v regióne, zavítajú na vyhliadkovú vežu na Dukle a podobne. Komunikujeme s nimi a stáva sa, že už nechodia len na pol dňa alebo deň, ale ostanú aj viac nocí, čo pomáha cestovnému ruchu v regióne,“ vysvetlil Gužo.

Elektrina do údolia

Spomenutú pojazdnú predajňu suvenírov a občerstvenia prevádzkujú v rámci obecnej spoločnosti – Turistického informačného centra Kružlová, s. r. o.

„Plánujeme rozšíriť služby, ideme pomalými krokmi, pretože v prvom rade nám treba dostať elektrickú energiu do Údolia smrti, aby sme sa mohli ďalej rozvíjať. Robíme všetko pre to, aby sa to raz podarilo a vytvorili sme nejakú prevádzku alebo kaviarničku,“ priblížil plány starosta.

Meno podľa bitky

Údolie smrti zasahuje do katastrov viacerých obcí a časť z neho patrí Kružlovej. Dolina dostala meno podľa najväčšej tankovej bitky, ktorá sa tu odohrala počas Karpatsko-duklianskej operácie.

Ide o prírodné vojenské múzeum, ktoré v katastri Kružlovej tvoria sovietske tanky T-34 rozmiestnené po lúke.

Údolie smrti v Kružlovej chcú ešte viac zatraktívniť
4
Galéria
Zdroj: TASR/Maroš Černý
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM