Andrea Mesarčíková Rôzne

V stredu prijme Roberta Fica aj lídrov rodiacej sa novej koalície

Prezident Ivan Gašparovič prijme v stredu 23. júna odchádzajúceho premiéra Roberta Fica.

Ten by mal hlavu štátu informovať o tom, s akým úspechom sa skončila jeho snaha o zostavenie nového kabinetu.
Poverenie od najvyššieho ústavného činiteľa dostal 14. júna ako predseda strany, ktorá vyhrala parlamentné voľby. Žiadne oficiálne rokovania pozvaných partnerov so Smerom-SD sa ale neuskutočnili, keďže SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd túto ponuku odmietli. Argumentovali tým, že so Smerom-SD nie je o čom diskutovať. Fico už niekoľkokrát predtým avizoval, že využije svoje poverenie od prezidenta do poslednej minúty. V prípade, že sa mu nepodarí zostaviť silnú dvojkoalíciu, vráti tento mandát prezidentovi. Zároveň deklaroval, že nebude robiť žiadne problémy pri odovzdávaní moci a jeho strana odíde do dôstojnej a tvrdej opozície.
Prezident dostal 17. júna oficiálnu žiadosť o prijatie predstaviteľov rodiacej sa štvorkolície. Listom ho informovali o podpísanej deklarácii, ktorou potvrdzovali svoju snahu o zostavenie nového kabinetu. Hlava štátu im vyhovie v stredu 23. júna po tom, ako sa stretne s dosluhujúcim premiérom Ficom.
Volebná líderka SDKÚ-DS Iveta Radičová, predseda SaS Richard Sulík, šéf KDH Ján Figeľ a líder Mosta-Híd Béla Bugár podpísali 15. júna deklaráciu o politickej spolupráci v zmysle zostavenia budúcej vlády. Dnes sa v centrále SDKÚ-DS začnú rokovania týchto štyroch subjektov o podobe koaličnej zmluvy.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM