Monika Földešiová Rôzne

V septembri očakávajú cez 800 prvákov

Do lavíc základných škôl (ZŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov by malo v septembri 2011 zasadnúť 852 prvákov. Vedúca školského úradu prešovskej radnice Anna Böhmerová dnes pre TASR uviedla, že oproti minulému školskému roku je to nárast o vi

Podľa aktuálnych údajov po ukončení zápisov do 13 mestských ZŠ rodičia zapísali spolu 935 detí, časť z nich však už požiadala o odklad povinnej školskej dochádzky. V posledných rokoch sa to týkalo približne 10 percent zapísaných detí.
„K dnešnému dňu máme avizovaných zhruba 83 detí, u ktorých zákonní zástupcovia predbežne požiadali o odklad povinnej školskej dochádzky,“ konštatovala Böhmerová.
Napriek tomu, že do prvého ročníka nastúpi viac detí ako vlani, celkový počet žiakov v mestských ZŠ dlhodobo klesá. Böhmerová uviedla, že v tomto roku z deviatych ročníkov odíde vyše 900 žiakov a k nim treba pričítať aj tých, ktorí prechádzajú na osemročné či bilingválne gymnáziá, prípadne školy iných zriaďovateľov.
„Za posledné tri roky máme pokles o viac ako 1200 žiakov,“ spresnila vedúca školského úradu.
V meste je mimoriadny záujem najmä o ZŠ na Šrobárovej ulici, ktorá podľa Böhmerovej dlhodobo vykazuje nárast počtu žiakov a ZŠ na ulici Čs. armády, kde sa zapísalo po 120 detí. Stály nárast počtov evidujú aj na ZŠ na Kúpeľnej ulici.
Rodičia môžu prihlásiť deti aj do tried pre mimoriadne nadané deti, ktoré sú sústredené na ZŠ Šmeralova. Umiestnenie do takejto triedy je však podmienené psychologickým vyšetrením, ktorého závery preukážu, že dieťa je intelektovo nadané a zodpovedá tomuto zaradeniu. Na spomínanej škole plánujú otvoriť jednu klasickú a tri špecializované triedy, tie však majú mať okolo 12 detí.
Keďže celkový počet žiakov v mestských ZŠ v posledných rokoch výrazne klesol, samospráva musí podľa slov primátora Pavla Hagyariho uvažovať o racionalizácii siete škôl, ktorá by mala priniesť väčšiu efektivitu. Už v predchádzajúcom období sa diskutovalo o zrušení jednej školy na Sídlisku III, nakoniec k tomu nedošlo.
„Je daná základná analýza, ktorá hovorí, že je potrebné reštrukturalizovať. Avšak konečné rozhodnutie, ktorá škola či školy to budú a kedy, to záleží od mestského zastupiteľstva. Ja predpokladám, že rozhodnutie padne najneskôr v apríli,“ povedal primátor.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM