Správy Samospráva

V Prešovskom kraji spustili výjazdovú očkovaciu službu: Do ktorých obcí zavíta?

V každej z piatich obcí chce Prešovský samosprávny kraj v rámci výjazdu zaočkovať sto ľudí.

Ilustračný obrázok k článku V Prešovskom kraji spustili výjazdovú očkovaciu službu: Do ktorých obcí zavíta?
Zdroj: TASR/Lukáš Mužla

Prešovský samosprávny kraj (PSK) v sobotu spustil výjazdovú očkovaciu službu. Týka sa obcí, kde je výrazný dopyt po očkovaní starších a zdravotne znevýhodnených osôb, ktorí majú sťaženú dostupnosť do najbližších očkovacích centier. PSK novú službu sprístupňuje v spolupráci s miestnymi samosprávami.

Kde prebehne?

Pilotné mobilné očkovanie v sobotu prebieha v obciach Raslavice, Hanušovce nad Topľou a Spišské Podhradie, v nedeľu (9. 5.) je to Liptovská Teplička a Lemešany.

„Reagovali sme ako pri testovaní. Jednoducho prišla možnosť, že môžeme, tak sme to spustili. Privítali sme to a sme veľmi vďační, že taká možnosť je. Záujem je, by som povedal, tak 50 na 50, čiže je to asi 70 dôchodcov a potom sme dopĺňali aj sprievodom, lebo nie všetci mohli prísť sami, takže sú tu aj mladšie ročníky,“ povedal starosta Raslavíc Marek Rakoš.

Ako doplnil, aj keď ľudia majú z očkovania obavy, tým, že je to v domácom prostredí, je to pre nich jednoduchšie. Nájdu sa podľa neho i takí, ktorí o očkovanie nemajú záujem.

„Myslím si, že ich nie je veľa. Čo sme zisťovali a máme urobený prieskum, tak väčšina už je aj zaočkovaná,“ skonštatoval Rákoš. Samotné očkovanie v obciach prebieha skupinovo i individuálne a zabezpečujú ho tri mobilné tímy.

Ďalšie aktuálne správy

V obci sto denne

„Predpoludním očkujeme ľudí napríklad ako tu v kultúrnom dome a popoludní vychádzame k ľuďom, ktorí sú pripútaní či už na invalidný vozík alebo lôžko. Chceme takto zaočkovať čo najväčšie množstvo ľudí. Každý deň máme v jednej obci v pláne zaočkovať okolo 100 ľudí. Všetky miesta, ktoré sme dali k dispozícii, boli zaplnené,“ povedal predseda PSK Milan Majerský počas návštevy obce Raslavice.

„V rámci kraja nás oslovilo na túto formu očkovania okolo 300 obcí a rádovo sa to pohybovalo niekde okolo 10-tisíc až 12-tisíc osôb. Urobíme si na týždennej báze harmonogram a budeme takto pokračovať každý víkend. Je rezervovaná pre tento typ výjazdového očkovania vakcína od Pfizer/BioNTech,“ dodal vedúci odboru zdravotníctva PSK Jozef Tekáč.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

ilustračné foto

Nepremeškajte ani správy z východu

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM