Michala Halásová Rôzne

Podpora cestovného ruchu, aká tu ešte nebola: V Prešovskom kraji sa budú hľadať poklady

Prešovský samosprávny kraj pripravil na toto leto novinku na podporu cestovného ruchu. Ide o zaujímavú letnú hru pod názvom Honba za pokladmi.

Ilustračný obrázok k článku Podpora cestovného ruchu, aká tu ešte nebola: V Prešovskom kraji sa budú hľadať poklady
Zdroj: Dnes24.sk

Ideme trochu experimentálnou cestou, je to niečo, čo sme doteraz nerobili a pre návštevníkov sme pripravili veľkú letnú hru pod názvom Honba za pokladmi Prešovského kraja“, informovala hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková. Vyšší územný celok Prešov vybral 16 rôznych inštitúcií a miest po celom kraji, ktoré označil ako poklady PSK. Tieto miesta budú spoločne prezentované, aby návštevníci vedeli, čo tam môžu nájsť, ide o rôzne múzeá, kultúrne pamiatky či kúpaliská.

Každé z týchto miest ponúka návštevníkom nejaký bonus ako napr. zľavu na vstupnom, prípadne darček k zakúpenej vstupenke. Každý, kto by chcel tieto poklady hľadať systematicky, môže získať pas hľadača pokladov, pričom na každom mieste dostane pečiatku. Keď ich bude mať minimálne päť, tak sa môže uchádzať o zaujímavé a atraktívne ceny“, vysvetlila hovorkyňa.

Finančná injekcia od EÚ

Projekt štartuje 1. júla a vyvrcholí 15. septembra. Jednotlivé miesta vyberali tak, aby boli rozložené po území celého kraja, od Popradu až po Sninu. „Snažili sme sa vyberať miesta tak, aby tam neboli len historické pamiatky, ale aj nejaké možnosti zábavy, sú tam napr. Sninské rybníky“, dodala hovorkyňa kraja. Prvý ročník Honby za pokladmi Prešovského kraja by sa nepodarilo zrealizovať bez finančnej podpory Európskej únie v rámci programu cezhraničnej poľsko-slovenskej spolupráce.

Veríme, že ak tento projekt bude úspešný a návštevníkov príde viac, tak sa táto aktivita zopakuje aj na budúci rok. Tento rok chceme vyskúšať, či také niečo návštevníkov zaujme, či sa vďaka tomu vyberú do Prešovského kraja a budú objavovať poklady“, pokračovala Fitzeková.

Zámerom je zvýšiť návštevnosť

Zámerom projektu je zvýšiť návštevnosť jednotlivých subjektov, predovšetkým zo strany poľských a slovenských turistov. V rámci projektu vyšiel aj leták v poľskom jazyku v náklade 155 000 kusov, ktorý bude distribuovaný ako skladačka v novinách na území malopoľského a podkarpatského vojvodstva. Pas hľadača pokladov si môžu turisti stiahnuť aj na internetovej stránke PSK.

Chceme docieliť, aby sa o týchto organizáciách a miestach hovorilo. Je možné, že tam návštevníci neprídu hneď toto leto, možno prídu o pol roka, prípadne až na budúci rok. Rozhodne však chceme, aby sa dostali do povedomia, aby sa hovorilo o tom, že v Hanušovciach máme barokový kaštieľ, že máme v Snine biokúpalisko, ktoré je raritou, rovnako ako aj hrad so skanzenom v Starej Ľubovni“, uzavrela Fitzeková.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM