Michala Halásová Samospráva

V kraji pribudne osem meteostaníc. Majú zvýšiť aj bezpečnosť na cestách

Správa a údržba ciest Prešovského kraja začala realizovať projekt Monitoring klimatických podmienok v slovensko–poľskom pohraničí. Projekt má zvýšiť dopravnú bezpečnosť v prihraničnej oblasti a monitorovať stav povrchu vozovky a klimatických podmienok v prihraničnom regióne.

Ilustračný obrázok k článku V kraji pribudne osem meteostaníc. Majú zvýšiť aj bezpečnosť na cestách
Zdroj: Dnes24.sk

Prakticky to znamená, že „na území Prešovského kraja bude nainštalovaných osem meteorologických staníc v obciach Becherov, Kurov, Nižná Polianka, Kurima, Mihaľov, Kobyly, Obručné a Smilno,“ konkretizuje riaditeľ Správy a údržby ciest PSK Vladimír Kozák. Projekt je komplementárny čo znamená, že poľský partner bude v rovnakom časovom období realizovať spoločné aktivity.

Vďaka meteorologickým staniciam nainštalovaným na slovenskej a poľskej strane budú môcť cestári zbierať a vyhodnocovať meteorologické údaje ako teplota ovzdušia, teplota povrchu vozovky, smer a sila vetra, množstvo zrážok a sneženia či viditeľnosť. „Všetky tieto údaje budú na slovenskej strane napojené na dopravný dispečing a na poľskej strane na políciu mesta Gorlíc a dispečerské stredisko v Gorliciach. Po vyhodnotení meteorologických údajov dôjde k operatívnejšiemu riadeniu hlavne pri zimnej údržbe ciest,“ spresnil význam meteostaníc Kozák.

Partneri projektu vytvoria tiež webovú stránku, ktorá bude informovať o meteorologických údajoch v prihraničnom regióne. Kamery budú vysielať obraz o momentálnej situácii v mieste inštalácie meteorologickej stanice na oboch stranách. „Naším cieľom je vytvoriť predpoklady pre zníženie nehodovosti na cestách II. a III. triedy a zvýšiť bezpečnosť pre vodičov a cykloturistov,” uzavrel Kozák.

Celkový rozpočet projektu na Slovensku dosahuje 40 400 eur, spolufinancovanie z ERDF predstavuje 34 430 eur. Rozpočet poľského partnera je 49 800 eur.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM