Rôzne

V prešovskom Ekoparku je veselo: Pribudli nové prírastky, narodili sa aj tri ovečky

Zajace, bažanty či andulky. V prešovskom Ekoparku je však veselo aj kvôli novým prírastkom, napríklad nedávno sa narodili tri roztomilé ovečky.

Ilustračný obrázok k článku V prešovskom Ekoparku je veselo: Pribudli nové prírastky, narodili sa aj tri ovečky
6
Galéria
Zdroj: TASR

Kontakt s prírodou a zvieratami poskytuje prešovským deťom Ekopark Holá hora, ktorý je pod správou Technických služieb mesta Prešov. Vedúca zariadenia Jana Klusová sa aj v zimných mesiacoch teší návštevám školákov, ktorí prichádzajú z materských i základných škôl.

Počas zimnej sezóny je Ekopark otvorený cez pracovné dni od 9.00 do 15.00. Od polovice apríla bude prístupný denne do večerných hodín. Vtedy doň chodí aj veľa rodičov s deťmi. Medzi stálych návštevníkov patria deti z Materskej školy na Ulici Československej armády, ktoré prišli aj minulý týždeň. Zvieratám priniesli suchý chlieb, mrkvu a ovocie. Najviac ich potešili malé kozliatka a ponaháňali stálych hostí – tri veverice.

„Aj keď ešte vyzerá, že je vonku zima, my už máme prvé prírastky. Presne na Silvestra sa nám narodil náš baranček Silvester. A predtým sa nám narodili tri ovečky, ktoré sa volajú Inga, Zorka a Tamarka. Tamarka je tá, čo má nožičku v dlahe, ale je to len dočasné, asi po dvoch týždňoch jej ju dáme dole a bude rovnako skákať ako ostatné. A už máme aj prvý tohtoročný prírastok medzi kozami,“ povedala Klusová.

Zvieratkám dávajú mená podľa kalendára, na základe dňa, kedy sa narodili. V prípade, že na ten deň pripadá meno opačného pohlavia, vyberú najbližšie vhodné meno. Je to tiež dobrá „evidencia“, kedy mláďa prišlo na svet. Okrem kôz a oviec môžu návštevníci vidieť v Ekoparku tiež tri poníky, bažanty, párik kačiek, sliepku a kohúta, zajace, hrdličky, holuby, andulky, korely, rozety, všetky tieto zvieratá sú chované aj v zime vonku.

Papagáje Alexander, ktoré sú v lete tiež v exteriérových voliérach, presťahovali pre mrazy dovnútra, lebo sú náchylné na omrznutie nôh. V akvateráriu sú akváriové rybičky, pieskomily, hady a korytnačky. Vedúca zariadenia uviedla, že v priebehu roka robia pre verejnosť rôzne tematicky zamerané aktivity. V minulom roku prišlo najviac ľudí na majáles, ktorým otvárali letnú sezónu. Každý rok sa v Ekoparku koná Míľa pre mamu. Medzi úspešné akcie patrí Bublinovo, jesenný Ekofest a Detská olympiáda v netradičných disciplínach. Cez prázdniny zorganizovali dva turnusy denného letného tábora.

„V tomto roku, keďže je 770. výročie prvej písomnej zmienky o Prešove, v spolupráci s mestom pripravujeme viacej akcií. Chceme zopakovať majáles a spojiť ho s Country festivalom, pripravujeme koncerty a opäť chystáme Bublinovo a tiež Ekofest. Počas celých letných prázdnin by sme chceli mať denný tábor. V júli bude veľká akcia špeciálne venovaná výročiu mesta, v rámci ktorej budú rôzne aktivity pre deti aj dospelých,“ uviedla vedúca zariadenia. Prešovský Ekopark sa snaží svoje aktivity smerovať bližšie k prírode a tiež eviromentálne. Deti vedú k poznávaniu lesných drevín, liečivých rastlín a triedeniu odpadu, všetko zábavnou formou.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

V prešovskom Ekoparku je čo obdivovať: Môžete vidieť aj tri malé ovečky
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM