Ľubomír Hudačko Správy

V prešovskom divadle museli dodržiavať striktné nariadenia: Hercom zakázali pozrieť si slávny film!

Divadlo Jonáša Záborského v Prešove pristúpilo k netradičným nariadeniam. Herci si v rámci úlohy k druhej premiére v tejto sezóne nesmeli pozrieť film, podľa ktorého sa hra uskutočnila. Divadelný text je totiž úplne iný, pri nácviku došlo dokonca aj k vyvrtnutiu zápästia.

Ilustračný obrázok k článku V prešovskom divadle museli dodržiavať striktné nariadenia: Hercom zakázali pozrieť si slávny film!
Zdroj: TASR

Na malej scéne uvedie divadlo svoju druhú premiéru v tejto sezóne, hru Petra Shaffera Amadeus. Hlavné úlohy v Amadeovi si zahrali Igor Kasala ako Salieri a Michal Novodomský ako Mozart, ktorý si počas skúšok dokonca vyvrtol zápästie.

Obaja zhodnotili skúškové obdobie ako veľmi plodný a tvorivý proces, Kasala sa dokonca priznal, že neveril, že zo seba vydá niečo podobné divadlu. Podľa divákov, ktorí videli verejnú generálku, i podľa hereckých kolegov je to jedna z jeho najlepších postáv.

„Už od začiatku sme vedeli, že nemôžeme konkurovať filmu. Ten divadelný text je úplne iný, filmové dialógy sú tiež iné. Vedeli sme, že nechceme kopírovať film, ale zároveň sme nechceli, aby to bola len dokumentárna inscenácia života dvoch hudobníkov,“ povedal režisér a umelecký riaditeľ DJZ Michal Náhlík.

Podľa režiséra je ich poňatie Amadea odlišné od filmového aj preto, že hercom zakázal pozrieť si slávny film a sám si z neho pri príprave predstavenia pozrel len jedinú scénu, ktorou sa inšpiroval. Po verejnej generálke tiež prezradil, že v dramaturgickom pláne divadla bola v tejto sezóne zaradená iná hra ako Amadeus. Lenže dve herečky činohry sú momentálne tehotné, preto pristúpili k Amadeovi, kde je podľa režiséra málo ženských postáv.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM