Kultúra

V Prešove začal filmový festival Pocity film: Otvorila ho izraelská snímka

Deviaty ročník filmového festivalu Pocity film 2018 sa začal v utorok o 17.00 h v Prešove. Otvorila ho snímka izraelského režiséra.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove začal filmový festival Pocity film: Otvorila ho izraelská snímka
Zdroj: TASR

Do nedele (14. 10.) sa diváci v rámci spomínaného festivalu môžu tešiť na rôzne slovenské i zahraničné filmy.

Festival otvorila snímka Foxtrot izraelského režiséra Samuela Maoza. Umelecká riaditeľka festivalu Nina Šilanová uviedla, že foxtrot je tanec, pri ktorom sa tanečník vracia na miesto, z ktorého vyšiel, zároveň je to aj názov kontrolného stanovišťa, kde štyria izraelskí mladíci trávia svoju vojenskú službu, pri ktorej sa nudná absurdita môže vplyvom automatizovanej propagandy kedykoľvek zmeniť na tragédiu.

Stala sa národným kandidátom

„V Izraeli snímka vyhrala osem domácich filmových cien Ophir, a stala sa tak národným kandidátom na Oscara, aj keď ministerka kultúry film označila za hanobenie najmorálnejšej armády na svete a príklad počinu, ktorý by nemal od štátu dostávať finančnú podporu. Podobné výbuchy zlosti konzervatívnych politikov, kritizujúcich dielo, ktoré väčšinou ani nevideli, môžu divákom slúžiť skôr ako odporúčanie a znak toho, že sa do kín dostal film provokujúci a podnecujúci vlastné kritické myslenie,“ povedala Šilanová.

Aj slovenská kinematografia

Ani tento rok na festivale nechýba slovenská kinematografia. Festival včera ponúkol nový hraný film Pivnica Igora Vološina, ktorý vznikol v česko-slovensko-ruskej produkcii a kde hlavnú úlohu stvárnil Jean-Marc Barr ako otec pátrajúci po svojej zmiznutej dcére.

„Slovenský dokumentárny film má stále vysoké kvality, o čom svedčí aj najnovší film Mareka Kuboša, ktorý nakrútil svoj Posledný autoportrét po dlhých 14 rokoch pauzy. Uvedie ho osobne spolu so strihačom, Prešovčanom Radoslavom Dúbravským. Súčasťou projekcie je aj najnovší krátky film Martina Snopeka Monštrum,“ doplnila Šilanová. Dokumentárny film má zastúpenie aj v podobe filmu Válek režiséra Patrika Lančariča.

„Len pár dní po celoslovenskej premiére prinesie festival do kina Scala aj najnovší film Pavla Barabáša, ktorý tentoraz vymenil slovenské veľhory za amazonské pralesy. V dokumentárnom filme Tieň jaguára sa štyria priatelia vybrali proti prúdu amazonských riek na neistú cestu, aby navštívili kmeň jedných z posledných prírodných indiánov na tejto planéte,“ priblížila Šilanová.

Festival Pocity film každoročne ponúka možnosť mladým tvorcom na prezentáciu svojej tvorby. „V sobotu (13. 10.) popoludní uvedieme desať krátkometrážnych filmov. Veríme, že aj takýmto spôsobom podporíme mladých ľudí, aby pokračovali v tom, čo robia, aby dostali priestor na prezentáciu svojich filmov a zároveň aj na kritiku a konfrontáciu s ostatnými filmármi,“ uviedla Šilanová.

Krátke filmy pre deti zastúpi výber zo slovenského medzinárodného festivalu animovaného filmu Fest Anča, ktorý si najmladší diváci budú môcť pozrieť v centre nezávislej kultúry Wave. Okrem toho na festivale uvedú aj jeden stredometrážny film Zabudni, ktorý nakrútil Igor Kasala, herec z Divadla Jonáša Záborského. Na realizácii filmu sa podieľali ochotníci z Prešova, Kapušian a Kendíc a zaujímavosťou je, že postsynchróny nahovorili profesionálni herci z Prešova.

Aj výstava

Súčasťou festivalu je aj malá výstava filmových plagátov, ktorá je nainštalovaná v kinosále kina Scala a ktorú pripravili študenti Strednej umeleckej školy v Prešove pod vedením pedagóga Petra Varchoľa. Študenti svojimi plagátmi vzdali hold dvom významným režisérom, ktorí tento rok opustili filmársky svet – Milošovi Formanovi a Jurajovi Herzovi.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM