Ľubomír Hudačko Správy

V Prešove vzniklo nevšedné centrum: Najmodernejšími technológiami budeme dokumentovať kultúru Rómov!

Kultúra Rómov bude zdokumentovaná. V Prešove bude zároveň poskytnutá pre užívateľov knižnice, ktorí si budú hľadať o tejto téme informácie. Priestory centra sú vybavené najmodernejšími informačnými technológiami!

Ilustračný obrázok k článku V Prešove vzniklo nevšedné centrum: Najmodernejšími technológiami budeme dokumentovať kultúru Rómov!
Zdroj: TASR

Štátna vedecká knižnica v Prešove vstúpila do záverečnej fázy realizácie národného projektu Dokumentačno-informačné centrum rómskej kultúry.

Je súčasťou knižnice v Prešove

Ako uviedla vedúca oddelenia centra Erika Godlová, projekt v gescii Ministerstva kultúry SR sa začal už 23. februára 2012, keď bola uzavretá zmluva o poskytnutí nenávratného finančného príspevku. Testovaciu pilotnú prevádzku ako záverečnú aktivitu projektu knižnica ukončí 30. septembra a počnúc prvým októbrom začne obdobie trvalej udržateľnosti.

„Centrum sa stalo odborným pracoviskom a je súčasťou organizačnej štruktúry Štátnej vedeckej knižnice v Prešove. Určilo si tri základné oblasti dokumentovania – oblasť orálnej histórie, oblasť hudobného dedičstva a oblasť rómskych remesiel,“ povedala Godlová. Doplnila, že súčasťou odborného pracoviska je prezentačná miestnosť, študovňa romistiky Eleny Lackovej a depozit artefaktov rómskej kultúry.

Predstaví nový pohľad na Rómov

Priestory centra sú vybavené najmodernejšími informačnými technológiami, ktoré budú použité na dokumentovanie rómskej kultúry s cieľom jej digitálneho spracovania, uchovania a prezentácie, pričom moderné technológie budú prístupné aj pre užívateľov knižnice, ktorí hľadajú odborné romistické informácie.

„Úlohou DICRK je sústrediť komplexné informácie o rómskej kultúre, histórii, jazyku, tradíciách a iných oblastiach života rómskej komunity na jednom mieste. Vytvorí sa tým jeden prístup k potrebným a požadovaným informáciám o všetkom, čo súvisí s rómskou problematikou a zároveň sa predstaví nový pohľad na kultúru Rómov ako súčasti európskeho kultúrneho dedičstva,“ spresnila Godlová.

Digitálny obsah čoskoro online

Výstupmi projektu sú konkrétne prezentovateľné formáty vytvoreného digitálneho obsahu, ktoré budú čoskoro dostupné prostredníctvom on-line služby zavedenej pre širokú užívateľskú verejnosť. Nový digitálny obsah predstavuje rozsiahle informačné portfólio zamerané na šírenie informácií o rómskej kultúre.

Podľa Godlovej veľmi dôležitou stránkou činnosti DICRK je podpora interkultúrneho dialógu v regióne, organizácia multikultúrnych stretnutí s prezentáciou kultúr jednotlivých etník, podpora debaty a otvorenej diskusie so zameraním na cieľovú skupinu stredoškolskej a vysokoškolskej mládeže, v čom bude pracovisko pokračovať aj v období trvalej udržateľnosti.

„V rámci tejto oblasti sme už realizovali kultúrne podujatia a pripravujeme ďalšie s cieľom priblížiť rómsku kultúru rómskej i väčšinovej spoločnosti a podporiť tak búranie predsudkov,“ vysvetlila Godlová. Schválený rozpočet projektu predstavuje sumu 1,88 milióna eur a prispel naň Európsky fond regionálneho rozvoja a štátny rozpočet SR.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM