záruba martin Rôzne

V Prešove vlani zistili vyše 2000 porušení zákazu pitia na verejnosti

(TASR) - Mestská polícia v Prešove (MsP) v minulom roku evidovala viac ako 2000 prípadov porušenia nariadení v súvislosti so zákazom požívania alkoholu na verejných priestranstvách. V 424 prípadoch udelili previnilcom blokové pokuty v celkovej sume 3

Dodal, že kontroly prebiehajú počas bežnej pochôdzkovej činnosti hliadok, ale aj v rámci cielených akcií. Najviac priestupkov zaznamenali na Kmeťovom stromoradí a v uliciach Levočská, Sabinovská, Svätoplukova, Švábska, Wolkerova a Vihorlatská.
Zo Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov vyplýva, že dospelé osoby môžu alkohol požívať na verejnom priestranstve iba v čase od 3. – do 4. hodiny ráno. Podľa Andrejka však v takomto prípade nesmie dochádzať k porušovaniu nočného pokoja a verejného poriadku. Zákaz pitia na verejnosti sa netýka letných terás, vymedzených priestorov rekreačných zariadení a výnimkou sú aj silvestrovské oslavy. V odôvodnených prípadoch je možné povoliť konzumáciu alkoholu na verejnom priestranstve v Prešove len na základe jednorazového povolenie primátora počas usporiadania niektorých podujatí, trhov a jarmokov.
„Našim prvoradým cieľom je to, aby sa napríklad nestávalo, že rodičia s deťmi prechádzajú okolo jednotlivcov či skupiniek, ktoré konzumujú alkohol pred vstupom do bytoviek, pri školách alebo škôlkach, čo môže negatívne vplývať na morálny vývin detí a mládeže,“ konštatoval Andrejko.
V prípade, že niekto poruší uvedené VZN, môže mu mestská polícia uložiť pokutu až do výšky 33 eur alebo vec odstúpi na správny orgán, kde je sankcia vyššia. Náčelník dodal, že problémy súvisiace s alkoholom spôsobujú aj bezdomovci, ktorí sa stretávajú pred obchodnými centrami. Podľa neho je však ťažké takýchto ľudí pokutovať, lebo nemajú peniaze a komplikácie spôsobuje aj to, že neexistuje záchytná stanica, kde by ich mohli umiestniť v prípade nadmernej opitosti.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM