Ľubomír Hudačko Rôzne

V Prešove už záujemcovia môžu žiadať o povolenia: V meste po roku opäť vyrastú letné terasy

Priaznivé počasie nútilo v ostatných dňoch prevádzkovateľov z oblasti reštauračných zariadení k tomu, aby začali s umiestňovaním exteriérových sedení a terás, ktoré podľa informácií z prešovského Mestského úradu čochvíľa začnú vyrastať ako huby po daždi.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove už záujemcovia môžu žiadať o povolenia: V meste po roku opäť vyrastú letné terasy
Zdroj: Dnes24.sk

Ale skôr, než to urobia, majú povinnosť podať žiadosť o povolenie na príslušnom oddelení MsÚ.

Musia mať vyrovnané pohľadávky voči mestu

„Záujemcovia o umiestňovanie letných exteriérových sedení a terás pre poskytovanie služieb občanom a návštevníkom mesta Prešov môžu prostredníctvom Kancelárie prvého kontaktu na Jarkovej ulici v Prešove požiadať o povolenie minimálne 14 dní pred požadovaným termínom užívania verejného priestranstva,“ vysvetlila Nikol Volková z Oddelenia dopravy, energetiky a životného prostredia MsÚ v Prešove.

Je potrebné ale zdôrazniť, že žiadatelia o umiestnenie exteriérových sedení musia mať voči mestu Prešov vyrovnané všetky pohľadávky za posledné roky, v opačnom prípade im mesto exteriérové sedenia nepovolí. Prevádzkovateľom môže byť vydané takéto povolenie na obdobie od 15. marca do 15. novembra príslušného kalendárneho roka, čo je obdobie, v ktorom sa obvykle nevykonáva zimná údržba miestnych a účelových komunikácií.

Ostáva nedoplatok

Pri podávaní žiadostí je zároveň potrebné uhradiť správny poplatok vo výške do 99,50 eura v závislosti od termínu umiestnenia zariadenia. Následne bude za osobitné užívanie priestranstva vyrubená miestna daň. „Za umiestnenie letného sedenia na uliciach Hlavná, Floriánova a Metodova sa vyrubuje miestna daň 0,33 eura za štvorcový meter na deň. Na ostatných uliciach je to 0,19 eura za štvorcový meter na deň,“ uviedol Milan Strenk z Oddelenia daní a poplatkov MsÚ v Prešove. Pre doplnenie uvádza, že v roku 2013 bolo povolených 56 terás, za ktoré vyrúbili daň vo výške 50 109,13 eur. „K dnešnému dňu bola zaplatená daň vo výške 26 703 eur. Ostáva nedoplatok 23 406,13 eura, ktorý daňovníci majú v splátkach uhradiť do konca mája,“ vysvetlil problémom nevyrovnaných podlžností Strenk.

Kontrolu oprávnených povolení bude prostredníctvom priebežného monitorovania situácie vykonávať aj mestská polícia. „V prípade porušení a nesplnení si všetkých náležitostí týkajúcich sa povolenia na umiestnenie letných sedení a terás budeme situáciu riešiť v zmysle príslušných platných zákonov,“ tlmočil Imrich Olejník, zástupca náčelníka Mestskej polície v Prešove.

Musí byť zabezpečený jazdný pruh

Umiestnenie letných exteriérových sedení a terás sa riadi podmienkami stanovenými vo Všeobecnom záväznom nariadení (VZN) o peších zónach na území mesta Prešov. Vo VZN sa okrem iného uvádza, že pri umiestnení sedenia nesmie dôjsť k narušeniu povrchu komunikácie a ostatných prvkov mestského mobiliáru konštrukčnými a zriaďovacími prvkami exteriérových sedení.

V prípade umiestnení exteriérového sedenia na pešej zóne musí byť taktiež zabezpečený voľný jazdný pruh minimálnej šírky tri metre a na chodníku spevnená voľná prechodná šírka minimálne 1,5 metra. Zakazuje sa konštrukčné spojenie exteriérového sedenia s krytom komunikácie, pričom prekrytie sedenia je možné markízami alebo slnečníkmi.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM