Jakub Forgács Samospráva

V Prešove si vyberáme primátora a poslancov v 81 okrskoch: Vozičkári volia aj do urny pred volebnou miestnosťou

Účasť v prešovskom volebnom okrsku číslo 39 je zatiaľ nízka. Hoci tam môžu voliť aj bezdomovci, zatiaľ tam neboli. Naopak, nechýbali vozíčkari, ktorých už prišlo asi desať.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove si vyberáme primátora a poslancov v 81 okrskoch: Vozičkári volia aj do urny pred volebnou miestnosťou
Zdroj: TASR

„Od rána približne do 10:00 bolo voliť v tomto obvode len málo ľudí,“ uviedol zapisovateľ volebného okrsku číslo 39 na Kúpeľnej ulici Františka Markuša. Voliť tam môžu napríklad aj bezdomovci, ktorí ale podľa zapisovateľa nechodia vôbec. Nechýbali však napríklad vozičkári, ktorých tu majú viac, no pravidelne odovzdávajú vo voľbách svoj hlas asi desiati.

Jeden z nich Jozef Tomko prišiel práve v čase, keď tam bol voliť aj primátor. Volenú komisiu to však nezaskočilo. Dvaja členovia aj s prenosnou urnou za vozíčkarom vyšli pred budovu školy, kde si zvolil svojich zástupcov v mestskom parlamente i na poste primátora. Ako povedal, je to samozrejmosť pre všetkých, ktorých zaujíma dianie v meste.

Ako informovala hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny Gazdová, v meste bolo vybraných 81 okrskov tak, aby čo najviac spĺňali podmienky pre voľby. Bezbariérové sú len tie, ktoré boli nedávno rekonštruované. Aj keď volebná miestnosť bezbariérová nie je, volič môže oznámiť svoj úmysel voliť buď priamo vo svojom volebnom obvode, alebo zavolať na mestský úrad, kde ho prepoja na jeho volebnú komisiu. Jej členovia môžu za ním prísť s volebnou urnou domov alebo ho počkať pred budovou.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM