Kultúra

V Prešove sa opäť môžeme tešiť na Artis festival: Aké koncerty sú pripravené?

V tomto roku organizátori pripravili štyri augustové a jeden septembrový koncert. Program Artis festivalu vám napovie, na čo všetko a kedy sa tešiť.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove sa opäť môžeme tešiť na Artis festival: Aké koncerty sú pripravené?
Foto: Ľubomír Hudačko

Milovníci klasickej hudby budú mať možnosť vychutnať si umenie domácich i zahraničných interpretov na koncertoch prebiehajúcich v nádherných priestoroch prešovskej Ortodoxnej synagógy, no jedno podujatie sa uskutoční aj v Evanjelickom kostole Sv. Trojice, kde usporiadatelia poslucháčov privítajú hneď na prvom koncerte.

4. august | 19.00 | Poklady raného baroka

V interpretácii medzinárodného barokového súboru Le Nuove Musiche si na prvom koncerte môžete vypočuť vokálno – inštrumentálnu hudbu talianskeho raného baroka 17. storočia. Je to hudba plná lásky, túžby, sĺz, smútku i radosti, ktorej farby a nálady súbor verne vyjadruje vďaka hraniu na dobových nástrojoch ako sú chittarone, baroková gitara, harfa, arcilutna, viola da gamba a ďalším.

16. august | 19.00 | Bogdan Quartet

Protagonistom koncertu je sláčikové kvarteto, ktorého členmi sú umelci zoskupení okolo violončelistu Jána Bogdana. Na festivale vystúpili už pred piatimi rokmi, keď boli označovaní ako najväčšie talenty svojej generácie. Pred domáce publikum sa vracajú po ukončení štúdia už ako zrelí umelci, pôsobiaci na svetových koncertných pódiách. V ich podaní zaznie, okrem iného, aj sláčikové kvarteto A. Borodina č. 2, ktoré patrí medzi najkrajšie diela romantickej hudobnej literatúry vôbec.

23. august | 19.00 | Beau Soir…s láskou z Paríža

Koncert z diel francúzskych skladateľov vrcholného romantizmu a impresionizmu pre flautu, husle a klavír. Zvukomalebná až jemne erotická hudba C. Debussyho, šarm a elegancia v hudbe P. Gauberta, náruživá vášeň flautovej Fantázie na motívy známej opery Carmen od F. Borneho, či veľkolepá krása najslávnejšieho diela C. Francka – Sonáty pre husle a klavír A dur sú jednoznačnou zárukou prežitia krásneho večera.

30. august | 19.00 | Recitál – Bruno Philippe (FR)

Exkluzívny prešovský koncert jedného z najlepších violončelistov súčasnosti Bruna Philippeho je súčasťou jeho tohtoročného letného európskeho turné, počas ktorého vystúpi na vyše tridsiatich koncertných podujatiach v rôznych štátoch Európy. Turné umelec ukončí vystúpením v prešovskej Synagóge. Koncert bude jeho jediným recitálovým vystúpením na Slovensku. Program obsahuje diela pre sólo violončelo a výber z romantického repertoáru pre violončelo a klavír.

1.september | 19.00 | Pressburger Klezmer Band

Po siedmich úspešných albumoch a viac ako dvadsaťročnej činnosti prichádza Pressburger Klezmer Band s novým projektom Baladen alebo Balady. Ide o projekt predstavujúci „židovské balady“ – zhudobnené básne najväčších poetov píšucich v jazyku jidiš.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM