Samospráva

V Prešove pribudnú nové cykloúseky, vodiči budú mať MHD zadarmo!

Držitelia vodičského preukazu budú môcť v Prešove využiť jazdu v MHD zadarmo. Tešiť sa môžu aj cyklisti. Pozrite si podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove pribudnú nové cykloúseky, vodiči budú mať MHD zadarmo!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Do Európskeho týždňa mobilty sa v dňoch 16. až 22. septembra zapája aj mesto Prešov. Samospráva pripravila v spolupráci s Prešovskou bicyklovou skupinou Kostitras na sedem dní množstvo akcií na podporu cyklodopravy. Držitelia vodičského preukazu budú môcť počas celého týždňa využívať mestskú hromadnú dopravu bezplatne. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová.

Novinky pre cyklistov

V krátkom období pribudne v Prešove aj viacero nových cyklistických úsekov a niektoré už existujúce trasy prejdú rekonštrukciou. Mesto ráta s dobudovaním siete cyklotrás aj v rámci projektu EuroVelo 11 pokračovaním cyklistickej cestičky od Športovej haly až po Wilec Horku. V súčasnosti sa finišuje s prepracovaním projektovej dokumentácie pre územné rozhodnutie cyklistickej cesty od sídliska Šváby v Prešove po obec Kokošovce v rámci projektu Sigordská cykloželeznička. Ide o výstavbu cyklistického chodníka na trase bývalej pionierskej železničky.

Na Bajkalskej ulici dôjde k rozšíreniu súčasného združeného chodníka pre peších a cyklistov na dva samostatné pruhy v dĺžke približne 400 metrov. Cyklochodník, ktorý končí pri Základnej škole na Kúpeľnej ulici, mesto predĺži až k rieke Torysa v koridore bývalého mlynského náhonu. Na Masarykovej ulici predĺžia cyklochodník až po križovatku s Kuzmányho ulicou (po Čierny most). Dôjde tiež k prepojeniu Levočskej ulice a mestskej časti Vydumanec samostatnou cyklistickou cestičkou popri ceste I. triedy k časti Cemjata.

Čo ešte radnica prezradila?

Cyklisti sa budú môcť previesť zo Švábskej ulice až po kúpalisko Delňa a ďalej do priemyselného parku IPZ Záborské. Podľa ďalších slov hovorkyne prepojenie existujúcich cyklistických cestičiek medzi sídliskami Sekčov a Šváby je projektovo pripravené, čaká sa na plánovanú rekonštrukciu križovatky Solivarská – Švábska, ktorú má v kompetencii Prešovský samosprávny kraj. Predĺži sa tiež úsek od križovatky s Ulicou Laca Novomeského až po Šalgovík. Rekonštrukcia súčasného priechodu na vyvýšený dlhý priečny prah sa bude realizovať na Mukačevskej ulici a na moste cez Torysu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM