Správy

V Prešove musia uzavrieť 5 lávok: Primátorka hovorí o možnej hrozbe zrútenia!

Mesto Prešov pristúpi v záujme zachovania bezpečnosti chodcov k uzavretiu piatich lávok. Tri z nich tvoria premostenie cez rieku a dve vedú ponad železničnú trať.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove musia uzavrieť 5 lávok: Primátorka hovorí o možnej hrozbe zrútenia!
Zdroj: Facebook.com/Mesto Prešov

Radnica dala skontrolovať všetkých 14 lávok, ktoré sa nachádzajú na území Prešova a sú v správe mesta. Trasy pre peších budú kvôli nevyhovujúcemu stavu niektorých z nich dočasne odklonené po vyznačených trasách. Redakciu Prešov Dnes 24 o tom informoval hovorca mesta Vladimír Tomek.

Havarijný stav

Odborníci sa zamerali predovšetkým na ich statiku a technický stav. Kontrola preukázala, že až 5 lávok je v havarijnom stave.

„Ide o lávku na Mukačevskej ulici, lávku pri Prešovskej univerzite, lávku na Suvorovovej ulici a dve lávky premosťujúce železničnú trať medzi Lesíkom delostrelcov a Rusínskou. Súčasný technický stav lávok by mohol ohroziť chodcov, vedenie mesta ich preto dalo kompletne uzavrieť,“ uviedol hovorca.

Primátorka o zrútení

„Stav niektorých lávok je natoľko vážny, že môže dôjsť k ich zrúteniu. Prvoradá je pre nás bezpečnosť ľudí, a preto chcem všetkých Prešovčanov požiadať o rešpektovanie obmedzení a o trpezlivosť. Pripravené obchádzkové trasy sú nevyhnutným avšak iba dočasným riešením tejto situácie,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

5 lávok pre chodcov, ktoré sú v nevyhovujúcom stave bude uzavretých od 29. marca 2021.

Počas trvania uzávery budú chodci presmerovaní na obchádzkové trasy, po ktorých bude prechod plne bezpečný. Smer obchádzky bude vyznačený pred každou uzavretou lávkou pomocou zákazových tabúľ.

Priorita pre Lesíku

Prioritne budú riešené dve lávky pri Lesíku delostrelcov, aby nedošlo k ohrozeniu železničnej dopravy.

„ŽSR už v danom úseku dočasne znížili rýchlosť vlakov. Tieto dve lávky nebude možné z dôvodu zlého technického stavu opraviť, a preto na základe výsledkov diagnostiky rozhodneme o ich asanácii,“ vysvetlil ďalej Tomek.

V prípade troch lávok, ktoré bude možné opraviť (Mukačevská, Suvorovova, lávka pri PU), odhaduje radnica podľa Tomeka predbežné náklady na ich diagnostiku a rekonštrukciu v predpokladanom objeme približne 250-tisíc eur. Mesto dalo skontrolovať taktiež 15 mostov.

Okamžité opatrenia

Kontroly preukázali, že až 7 objektov spomedzi 29 mostov a lávok si vyžaduje okamžité opatrenia.

V prípade ďalších 9 objektov, ktoré vykazujú nižší stupeň poškodenia, bude taktiež potrebné prijať v najbližšom čase adekvátne opatrenia.

„K prípadnému uzavretiu mostov pristúpime v súčinnosti s Krajským dopravným inšpektorátom. O súvisiacich dopravných obmedzeniach budeme verejnosť vopred informovať,“ dodal na záver Tomek.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Správy z Prešova

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM