Ľubomír Hudačko Správy

V Prešove máme novú atrakciu: Už ste videli túto novinku v centre mesta? FOTO

Vzbudzuje pozornosť už na prvý pohľad. V Prešove sa najnovšie týči nová atrakcia. Videli ste ju už v centre mesta aj vy? Pozrite, o čo ide v našej fotogalérii.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove máme novú atrakciu: Už ste videli túto novinku v centre mesta? FOTO
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Možno ste si ju už všimli, keď ste kráčali po prešovskej pešej zóne. Na nej sa totiž po novom týči plastika sochára Ladislava Gajdoša s názvom Pocta Gorbačovovi – Gorbačov rozpletený korbáč.

„Ide o autorovu najnovšiu plastiku zo skupiny monumentálnych diel, venovaných spoločenskému dianiu. Socha vznikla s ohľadom na udalosti posledných rokov v blízkom východnom zahraničí a s tým súvisiacu spoločenskú domácu atmosféru. Jej poslaním je znova a znova pripomínať našu minulosť spred roka 1989, atmosféru slávneho roku 1989 i zamyslieť sa nad rokmi potom. A najmä na hlavnú osobnosť týchto udalostí Michaila Sergejeviča Gorbačova a neodmysliteľne na milióny občanov krajín vtedajšieho Východného bloku, bez odhodlania a odvahy ktorých, by sa šanca ku zmenám v spoločnosti nemohla realizovať,“ uvádza informácie k novinke v centre prešovské Mestské informačné centrum.

Ako ďalej MIC uvádza, Ladislav Gajdoš svojimi sochami zobrazuje a odráža prvky ľudskej mentality i niečo z osudov, z cností. S úsmevom i s trpkým pocitom lesku a biedy človečenstva modeluje svoje sochy ako reminiscencie na novú figuráciu. „Takisto i na umenie u nás veľmi skromného public artu. Jeho sochy majú svoj étos, sú výzvou i varovaním pred negatívami v koexistencii spoločenstva ľudí,“ zakončili informácie k novinke v Prešove. A ako toto dielo vyzerá si môžete prezrieť v našej fotogalérii.

Môže vás zaujímať:

Dobrá správa pre východniarov priamo z ministerstva: Pribudne 40 km diaľnic, pozrite kde presne!

Koľko eur mierna zima ukrojila z prešovskej kasy? Takúto sumu radnica doposiaľ na zimnú údržbu vyčerpala!

Ako to vyzeralo na stanici v Prešove pred 50-timi rokmi: Dobové FOTKY, ktoré by bola škoda si nechať ujsť!

V centre mesta narazíme na novinku: Už ste ju videli?
7
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM