Správy

V Prešove otvorili NOVÉ centrum: Klub ponúka priestor a pomoc mladým ľuďom, FOTO

Ide o miesto, kde môžu mladí ľudia nad 13 rokov zmysluplne tráviť voľný čas. Môžu v ňom tvoriť alebo len tak byť po boku psychológa a ďalších mladých ľudí.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove otvorili NOVÉ centrum: Klub ponúka priestor a pomoc mladým ľuďom, FOTO
8
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

V poradí tretím klubom pre mladých z dielne psychológov a psychologičiek IPčka na Slovensku je Kreate klub, ktorý otvorili vo štvrtok v Prešove.

Ide o miesto, kde môžu mladí ľudia nad 13 rokov zmysluplne tráviť voľný čas.

Môžu v ňom tvoriť alebo len tak byť po boku psychológa a ďalších mladých ľudí.

Témou klubu je kreativita a ponúka ateliér, tvorivé dielne, ochutnávky umenia, ale aj workshopy, koncerty a iné zážitkové aktivity.

„Snažíme sa sprostredkovávať psychologickú pomoc pre mladých ľudí neformálnym spôsobom, a preto vytvárame miesta bezpečia. Sú tu k dispozícii psychológovia, ktorí sú pripravení im kedykoľvek pomôcť,“ vysvetlil psychológ a riaditeľ IPčka Marek Madro.

Kreate Klub sa nachádza na Jarkovej ulici a je otvorený štyri dni v týždni, od štvrtka do soboty v popoludňajších hodinách. IPčko v júni 2022 otvorilo svoje centrum krízovej intervencie – Káčko.

Mali 94 zásahov

Ľuďom v náročných chvíľach v ňom doposiaľ poskytli bezplatnú a anonymnú pomoc 269-krát.

Výjazdový Krízový intervenčný tím IPčko, ktorý je súčasťou Káčka, eviduje v Prešovskom kraji 94 zásahov za ostatný polrok. V roku 2022 pomáhali odborníci na linkách pomoci obyvateľom kraja 9 214-krát.

„Tak, ako je individuálna kreativita, tak je individuálne aj prežívanie nás všetkých, našich vnútorných pocitov, a preto som veľmi rád, že vzniklo toto miesto,“ povedal štátny tajomník rezortu školstva SR Slavomír Partila. Ambasádorkou projektu Kreate klubu je speváčka Katka Koščová.

Koncert Medial Banana

„Kluby, ktoré sú súčasťou IPčka, sú niečím takým výnimočným a v dobe, keď výrazne narastá dopyt po psychologickej pomoci, aj nesmierne potrebným počinom,“ povedala.

Vo štvrtok v deň otvorenia je na programe aj uvítací koncert, od 18.30 hod. zahrá kapela Medial Banana. Vstup je voľný.

Viac záberov z otvorenia miesta nájdete v priloženej fotogalérii.

Objektívom: Kreate klub je Novootvorené centrum pre mladých v Prešove
8
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM