Ľubomír Hudačko Správy

V Prešove je značne znečistené ovzdušie, kompetentní radia: Obmedzte pohyb vonku!

Okresný úrad Prešov upozorňuje občanov, že v týchto dňoch boli v ovzduší mesta Prešov a jeho okolia zaznamenané zvýšené koncentrácie prachových častíc. Okrem nepriaznivých poveternostných podmienok, prispieva ku znečisteniu ovzdušia aj doprava.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove je značne znečistené ovzdušie, kompetentní radia: Obmedzte pohyb vonku!
Zdroj: Webnoviny.sk

Okrem toho to má na svedomí hlavne aj lokálne vykurovanie budov vrátane rodinných domov. Podľa odporúčaní mesta je dobré zvážiť aj prepravu individuálnou automobilovou dopravou. Uviedla to na základe výzvy Okresného úradu Prešov, odboru starostlivosti o životné prostredie hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny Gazdová.

„Žiadame fyzické a právnické osoby, aby pri prevádzkovaní spaľovacích zariadení na spaľovanie pevného paliva, napríklad pece, kotla či krbu, používali iba na to určené palivo. Spaľovanie odpadu v domácom prostredí je zakázané. V prípade, ak lokálne kúreniská a lokálne kotolne majú možnosť vykurovania zemným plynom, je vhodné tento spôsob kúrenia aspoň dočasne uprednostniť,“ povedala Kmetóny Gazdová.

Zvýšené koncentrácie prachových častíc majú nepriaznivé účinky na ľudské zdravie – podráždenie horných dýchacích ciest s kašľom a kýchaním a podráždenie očných spojiviek. Obvodný úrad odporúča obmedziť vetranie v čase inverzie, hlavne v podvečerných hodinách, a taktiež pohyb vonku, a to hlavne deťom, starším a chorým ľudom.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM