ELA Správy Samospráva

V Prešove je od rána vyhlásený stav NEBEZPEČIA! Keď nemusíte ísť von, zostaňte doma

Kalamitná situácia v súvislosti so snežením na východe Slovenska naďalej pokračuje. Počasie spôsobuje problémy na viacerých miestach.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove je od rána vyhlásený stav NEBEZPEČIA! Keď nemusíte ísť von, zostaňte doma
Zdroj: iMeteo.sk/Martina Šulcová

Stovky domácností bez elektriny

Sneh, ktorý aj v týchto chvíľach padá na východe Slovenska, je mokrý a ťažký. Spolu so silným vetrom sa tak postaral o to, že mnohé domácnosti sú v nedeľu ráno bez elektrickej energie, informuje iMeteo.sk.

Najviac ich je v okolí Košíc a Prešova. Elektrikári robia čo môžu, viaceré poruchy už stihli odstrániť.

Na Slovensku platia výstrahy pred vetrom, snežením, poľadovicou, snehovými jazykmi a závejmi aj pred povodňami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojej webovej stránke.

Výstraha prvého stupňa pred vetrom platí pre celý Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj, okresy Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Poprad, Prešov, Vranov nad Topľou, Košice-okolie, Michalovce, Rožňava a Trebišov. Meteorológovia ju vydali do 15.00 h, respektíve do 18.00 h. Výstraha druhého stupňa platí pre Košice-mesto do 15.00 h.

Mesto Prešov vyzýva

V Prešove je od rána vyhlásený stav nebezpečia. „Od 23:15 hod. bola operačným štábom požiadaná spoločnosť Záhrada Real, s. r. o., aktivovať svoje služby a začať odpratávať chodníky. Ich prácu budeme v priebehu dňa kontrolovať. Prioritou mesta je zabezpečiť, aby ľudia, ktorí budú v pondelok cestovať do práce a voziť deti do škôl mali k dispozícii bezpečné a plynulé mestské cestné komunikácie. Prosíme všetkých Prešovčanov, aby okrem výnimočnej situácie nevychádzali zo svojich domov. Vyhnete sa tak nechceným zraneniam a umožníte technike pohotovo a rýchlo pracovať na odpratávaní snehu,“ informuje Mesto Prešov na sociálnej sieti.

V Prešovskom kraji zasahovali hasiči zatiaľ pri 12 udalostiach súvisiacich s počasím. „Okrem popadaných stromov to boli aj autá mimo vozovky,“ potvrdil pre TASR operačný dôstojník KR HaZZ v Prešove.

Druhý stupeň výstrahy

Druhý stupeň výstrahy pred snežením vydali pre celý Prešovský kraj a pre Košický kraj. Výstraha prvého stupňa platí pre okresy Brezno, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota a takmer celý Žilinský kraj.

Poľadovica sa môže vyskytnúť v okresoch Brezno, Revúca Rimavská Sobota a v niektorých okresoch Prešovského a Košického kraja.

Výstrahu prvého stupňa pre snehové jazyky a záveje vydali pre celý Žilinský kraj a takmer celý Trenčiansky kraj. Do 18.00 h platí výstraha druhého stupňa pre okresy Bardejov, Kežmarok, Levoča, Poprad, Prešov, Sabinov, Stará Ľubovňa, Vranov nad Topľou, Gelnica, Košice-okolie, Košice-mesto a Spišská Nová Ves. Pre ostatné okresy Košického a Prešovského kraja vydal SHMÚ výstrahu prvého stupňa.

Objektívom: Zasnežený Prešov bol využitý aj na bežkovanie
11
Galéria
Zdroj: Ján Štovka
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM