Ľubomír Hudačko Kultúra

V Prešove budeme svedkami festivalu komornej hudby: Klasika prezentovaná inak v ortodoxnej synagóge

Hoci klasická hudba je neraz označená prívlastkom vážna, nemusí to tak byť vždy. ARTIS festival komornej hudby sa už niekoľko rokov snaží širokú verejnosť presvedčiť o tom, že tento druh hudby nie je len pre úzky okruh ľudí. V Prešove si budeme môcť vychutnať klasiku inak v ortodoxnej synagóge.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove budeme svedkami festivalu komornej hudby: Klasika prezentovaná inak v ortodoxnej synagóge
Zdroj: Dnes24.sk

Tretí ročník ARTIS festivalu, ktorý je oficiálnou súčasťou Prešovského kultúrneho leta, klope na dvere. Organizátori opäť pripravili štvoricu zaujímavých koncertov, na ktoré sa v ortodoxnej synagóge na Okružnej ulici môžeme tešiť už teraz.

Nedeľa 5. júl 17.00 – Magické vibrácie

  • Započúvajme sa do zvukomalebných tónov nezvyčajných hudobných nástrojov. Predstavia sa vám melodické bicie nástroje marimba a vibrafón v strhujúcej interpretácii člena Štátnej filharmónie Košice Miroslava Gremana a jeho hostí (Dagmar Duždová – klavír, Oliver Demko, Ján Bodor , Jozef Ronto – marimba, vibrafón, perkusie, kosy).

Štvrtok, 16. júl 19.00 – Hava Nagila

  • Hudobný kokteil namiešaný z tradičnej židovskej hudby a slávnych skladieb autorov židovského pôvodu Leonarda Bernsteina a Georga Gershwina. Známe i neznáme židovské piesne a melódie z muzikálov West Side Story, Američan v Paríži, Porgy a Bess a ďalších v podaní sólistky Opery ŠD Košice Janette Zsigovej a jej hostí (Dionýz Zsiga – klavír, Radovan Česnek – klarinet, saxofón).

Štvrtok 13. august 19.00 – Guitarissimo

  • Nechajme sa strunami ohnivých gitár, krásnymi melódiami a španielskymi rytmami vtiahnuť do sveta lásky, vášne. V podaní Bratislavského gitarového kvarteta zaznie Suita z opery Carmen a iné skvostné diela.

Štvrtok 20. august 19.00 h – Kreutzerova sonáta

  • Dve z najvýraznejších slovenských hudobných osobností súčasnosti, fenomenálny huslista Milan Paľa a klavírny virtuóz Ladislav Fančovič odohrajú večer venovaný husľovým sonátam Ludwiga van Beethovena a Johannesa Brahmsa.

foto: artis

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM