Správy

V Prešove budeme mať 4 NOVÉ ulice: Kde ich nájdeme a po kom budú pomenované?

Štyri nové ulice pribudnú v lokalite Kráľová hora na Sídlisku III a mestskej časti Solivar. Pomenované sú podľa osobností, ktoré sú spojené s mestom Prešov.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove budeme mať 4 NOVÉ ulice: Kde ich nájdeme a po kom budú pomenované?
Zdroj: Dnes24.sk

Ich názvy sú Jordánova, Tóbikova, Bukovčanova ulica a Ulica Márie Kočanovej. Názvy ulíc schválili na stredajšom rokovaní prešovskí mestskí poslanci.

Jordánova ulica je pomenovaná podľa prešovského rodáka, maliara a reštaurátora, diecézneho maliara Mikuláša Jordána (1892 – 1977), ktorý bol vyznamenaný pápežským zlatým krížom.

Na Kráľovej hore

Nachádza sa západne od jestvujúcej zástavby bytových domov na sídlisku Mladosť v lokalite Kráľova hora ako odbočka južným smerom z ulice Jána Lazoríka a bude sprístupňovať pozemky určené na bývanie v rodinných domoch.

Tóbikovu ulicu pomenovali po slovenskom jazykovedcovi a dialektológovi Štefanovi Tóbikovi (1909 – 1969). Po zriadení Filologickej fakulty Vysokej školy pedagogickej v Prešove začal budovať katedru slovenského jazyka a literatúry.

Bol dekanom a prodekanom Filozofickej fakulty v Prešove UPJŠ v Košiciach. Ulica, ktorá je po ňom pomenovaná, sa nachádza západne od jestvujúcej zástavby bytových domov na sídlisku Mladosť ako odbočka severozápadným smerom z ulice Jána Lazoríka.

Rovnakú polohu má aj Bukovčanova ulica, ktorá bude takisto sprístupňovať pozemky určené územným plánom na bývanie v rodinných domoch.

Učiteľka zo Solivaru

Pomenovaná je po Ivanovi Bukovčanovi (1921 – 1975), poprednom filmovom dramaturgovi, publicistovi a kritikovi filmovej tvorby. Absolvoval Základnú školu na Solivare a tiež prešovské gymnázium.

Podľa Márie Kočanovej (1890 – 1976), rodáčky z Kostolian nad Hornádom v okrese Košice-okolie, ktorá pôsobila ako učiteľka v Prešove-Solivare, je pomenovaná miestna prístupová cesta k pozemkom určeným na výstavbu rodinných domov v chránenom ložiskovom území Solivar, ktorá sa napája na ulicu Na brehu.

Kočanová bola autorkou poézie, prózy, dramatickej tvorby a venovala sa ochotníckemu divadlu.

Čo s bývalým režimom

Poslanec Marián Damankoš navrhol uznesenie, v ktorom žiadajú primátora o predloženie zoznamu prešovských ulíc pomenovaných po osobnostiach, ktoré sú spojené s totalitnými režimami, alebo pomenované po vojnových zločincoch a exponentoch sovietskej komunistickej a fašistickej totality.

Ako povedal, je potrebné mať aspoň takýto zoznam, to, ako sa k tomu postavia, je už podľa neho na druhú debatu. Poslanci jeho návrh schválili.

archívne foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM