Michala Halásová Samospráva

V Prešove a Sabinove zamestnávajú mladých. Vládny program podporil 302 nových pracovných miest

Tisíce pracovných miest, ktoré zanikli v súvislosti s poklesom produkcie počas hospodárskej krízy sa podpísali aj pod zvýšenie nezamestnanosti v Prešovskom kraji. Podľa údajov Úradu práce sa vo februári tohto roka miera nezamestnanosti v našom kraji pohybovala na úrovni 20,75 %.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove a Sabinove zamestnávajú mladých. Vládny program podporil 302 nových pracovných miest
Zdroj: Dnes24.sk

V okrese Prešov to bolo takmer 18,5 % a v susednom okrese Sabinov až 25,6 %. O podpore vytvárania nových pracovných miest v Prešove hovoril poslanec Národnej rady Stanislav Kubánek. Konštatoval, že stav je alarmujúci a riešením je prilákať do regiónu investorov. Prvé výsledky sa podľa neho ukazujú aj v prípade programu zamestnávania mladých ľudí.

Práca pre mladých do 29 rokov

Do tejto kategórie patria predovšetkým absolventi stredných a vysokých škôl, pretože mnohí z nich končia v evidencii úradov práce. Kubánek preto vyzdvihol projekt podpory zamestnávania ľudí do 29 rokov, ktorý vláda spustila v decembri minulého roka.„Do dnešného dňa sa v okresoch Prešov a Sabinov vytvorilo 302 pracovných miest, z toho bolo 149 na dobu neurčitú“, konštatoval Kubánek. Doplnil, že išlo o profesie v oblasti poskytovania služieb, administratívnych pracovníkov a robotníkov vo výrobe. V jednom prípade firma zo Sabinova vytvorila 23 pracovných miest.

Kubánek si myslí, že tento projekt je udržateľný aj z dlhodobého hľadiska. Zdôraznil, že od začiatku implementácie projektu NP XXI – Podpora vytvárania pracovných miest bolo uzatvorených v okresoch Prešov a Sabinov 124 dohôd v celkovej výške takmer 1,6 milióna eur.

Nezáujem investorov

Podľa poslanca je však najdôležitejšie prilákať do regiónu nových investorov. Napriek tomu, že je tu dostatok priemyselných parkov a zón, záujem je stále slabý. „Vláda podniká kroky, aby aj do Prešova prišiel investor. Uvažuje sa o spoločnosti, ktorá by mohla vytvoriť minimálne 500 pracovných miest“, povedal Kubánek. Prezradil len toľko, že by malo ísť o firmu, ktorá by dodávala komponenty pre automobilový priemysel.

Myslí si, že by sa lepšie takýto investor etabloval na území medzi mestami Prešov a Košice, kde by mohli vznikať priemyselné zóny v okolí diaľnice. Za absolútnu prioritu označil dokončenie diaľničného prepojenia Bratislavy s Košicami a ďalšie rýchlostné cesty na východe Slovenska. Tie sú podľa neho určujúcim faktorom toho, či sa firma rozhodne pre Slovensko alebo iný štát.

Viac aktivít sa však očakáva aj od samospráv, ktoré sú väčšinou vlastníkmi priemyselných parkov. „V týchto dňoch zástupcovia mesta Stropkov rokujú s potenciálnym investorom z Ruska, ktorý predbežne prejavil záujem o umiestnenie prevádzky v tamojšom priemyselnom parku“, povedal poslanec. Ďalšie podrobnosti neuviedol, iba dodal, že táto spoločnosť neprejavila záujem o dotáciu od vlády.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM