Webnoviny - Rôzne

V nedeľu sa začína turistická sezóna v Slovenskom raji

Horúčavy prvých letných dní môžu priaznivci turistiky prežiť v našej najkrajšej prírodnej rezervácii. Brány Národného parku Slovenský raj sa pre turistov otvoria tento víkend, v nedeľu 1. júla sa tu začne letná turistická sezóna.

Pre návštevníkov poskytuje Správa Národného parku Slovenský raj informácie v Informačnom stredisku na Podlesku ako aj na paneloch náučných chodníkov a náučných lokalít v teréne.

Vstup do národných prírodných rezervácií stojí na jeden deň 1,50 eura, na tri dni 3,50 eura a na päť dní šesť eur. Tieto poplatky nie sú príjmom Správy NP Slovenský raj, ale obcí Hrabušice, Spišské Tomašovce a Smižany.

Slovenský raj ponúka návštevníkom sedem národných prírodných rezervácií, atraktívne rokliny s vodopádmi, ako Suchá Belá, Piecky, Sokol, Zejmarská roklina a Sokolia dolina, kaňony – Prielom Hornádu, Stratenský kaňon a Národnú prírodnú pamiatku – Dobšinskú ľadovú jaskyňu.

Rokliny sú návštevníkom prístupné po turistických chodníkoch s rebríkmi na dne roklín a pohyb návštevníkov je z bezpečnostných dôvodov jednosmerný zdola nahor.

Informovanosť návštevníkov zabezpečila Správa NP Slovenský raj pomocou šiestich náučných chodníkov a jedenástich náučných lokalít. Sú to v teréne osadené panely s názornou grafikou a krátkym textom.

Z náučných chodníkov sú to 22-kilometrový Prielom Hornádu s 20-timi panelmi a kaňonom vrátane vyhliadky na Tomašovskom výhľade, 9,7-kilometrový Slovenský raj – juh vrátane Zejmarskej rokliny, polkilometrové Mokrade Hnilca po roštoch pri obci Dobšiná, 1,5-kilometrový Stratenský kaňon pre hendikepovaných pri obci Stratená, 2,5-kilometrový Občasný prameň – Havrania skala a polkilometrový Náučný chodník k Dobšinskej ľadovej jaskyni. Informoval hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano.

presov24/webnoviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM