Ľubomír Hudačko Správy

V MHD je NOVÝ vizuál informačných tabúľ: Dopravca chce aj platbu kartou vo vozidlách

Podnikajú sa tiež kroky na postupné zavedenie platby kartou vo vozidlách, čo si však vyžaduje náročnejšiu technickú prípravu a najmä finančné zdroje.

Ilustračný obrázok k článku V MHD je NOVÝ vizuál informačných tabúľ: Dopravca chce aj platbu kartou vo vozidlách
Zdroj: Dopravný podnik Prešov

Prešovský dopravca realizuje viaceré úpravy pre zlepšenie fungovania a lepšiu orientáciu pre cestujúcich. Aktuálne má v prevádzke 25 trolejbusov a 15 autobusov, ktoré už sú vybavené LCD monitormi v interiéri na zobrazovanie rôznych informácií a oznamov.

Vo všetkých týchto autobusoch a desiatich trolejbusoch sú tieto LCD monitory prepojené s palubným počítačom vozidla, čo umožňuje na týchto monitoroch zobrazovať trasu linky a nasledujúce zastávky.

Platba vo vozidle

Víziou do budúcna je zabezpečiť prepojenie aj zvyšných pätnástich trolejbusov s palubným počítačom.

„Cieľmi do najbližších mesiacov je oživenie platby platobnou kartou vo vozidlách, či zavedenie odpočtu do času odchodu spoja na konečných zastávkach,“ vysvetlili ďalej z DPMP.

S továrenským dizajnom zobrazovaných informácií sme však neboli natoľko spokojní, preto sme sa rozhodli navrhnúť vlastnú grafiku rozmiestnenia informácií po vzore iných miest.

Nepríjemný odraz

„Postupne je do autobusov nahrávaná nová verzia zobrazenia, ktorá ponúka výrazné biele písmo na tmavomodrom a sivom podklade, čo oceňujú aj naši vodiči, ktorým sa už netvorí nepríjemný odraz v čelnom skle,“ vysvetľujú z DPMP.

V rámci zobrazenia sa cestujúcim prehráva číslo linky a smer prepravy, najbližšia zastávka a 4 po nej nasledujúce.

Okrem toho je pri zastávkach zobrazené tarifné pásmo, v ktorom sa daná zastávka nachádza a chronometráž, teda časové vzdialenosti medzi zastávkami.

V budúcnosti by mala pribudnúť aj možnosť posielania krátkych textových správ priamo z dopravného dispečingu za účelom informovania cestujúcich online o rôznych mimoriadnostiach a nepravidelnostiach v preprave.

Bez opakovaného nazerania

Okrem týchto zmien plánujeme zaviesť aj funkciu zobrazovania času odchodu spoja z východzej zastávky na vonkajších elektronických tabuliach vozidla.

„Cestujúci, ktorý vyčkáva na nástupnej zastávke tak vidí, kedy má daný autobus odchod z prvej zastávky a nemusí opakovane nazerať do cestovného poriadku, prípadne si kontrolovať čas. Vodič na konečnej zastávke zasa vidí zostávajúci čas prestoja vozidla,“ doplnil DPMP.

V spolupráci s mestom Prešov tiež podnikáme kroky na postupné zavedenie platby kartou vo vozidlách, čo si však vyžaduje náročnejšiu technickú prípravu a najmä finančné zdroje.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM