Ľubomír Hudačko Rôzne

V mestskej oáze sú už sochy i lavičky: Prešovčania majú zažiť aj farmárske trhy!

Na vypožičanom pozemku neďaleko centra mesta vybudovala za niekoľko mesiacov nezisková organizácia Urbanika mestskú oázu s lavičkami. Už tu zorganizovala niekoľko podujatí. Veľké plány má s týmto priestorom aj v budúcom roku.

Ilustračný obrázok k článku V mestskej oáze sú už sochy i lavičky: Prešovčania majú zažiť aj farmárske trhy!
Zdroj: TASR

„Projekt mestská oáza sa začal realizovať od 1. augusta a za ten čas sme stihli zabezpečiť financovanie, pripraviť dokumentáciu a vybaviť povolenia, zrealizovať prvú fázu prvej etapy projektu. Týkalo sa to najmä oplotenia, jeho opravy a doplnenia, vybavenia parčíka elektrickou prípojkou, vytvorenia bezbariérového vstupu z Okružnej ulice a výroby sedenia z kmeňov dreva. Okrem toho sa tam organizovali individuálne akcie a podujatia,“ opísal aktivity riaditeľ neziskovej organizácie Rudolf Kozlai.

Pokračoval, že v týchto dňoch by tu mali pribudnúť stromy. Podľa odhadov tu investovali už približne 10 000 eur, 4000 pochádzalo z grantov, zvyšok od sponzorov a z vlastných zdrojov.

Zorganizovali tu aj tri podujatia. V budúcom roku plánujú parčík otvoriť verejnosti a v marci zorganizovať farmárske trhy. V priebehu roka ešte aj koncerty pod holým nebom a nočné objavovanie Prešova, najmä pamiatok, ktoré sú v blízkosti oázy, ako napríklad prvej mestskej elektrárne, Kumštu, synagógy a celého komplexu židovských pamiatok či Bosákovej banky. Nezisková organizácia by takisto chcela pozemok, na ktorom oáza vzniká, dostať do dlhodobého prenájmu za symbolickú sumu od mesta. O tom však musia rozhodnúť poslanci.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM