Ľubomír Hudačko Rôzne

V meste už stojí vianočný stromček: Utešená jedlička bude bojovať o naj strom týchto sviatkov!

A je to tu! Prešovčania sa už dočkali inštalácie vianočného stromčeka, ktorý je tradične nádherný a stojí pri konkatedrále sv. Mikuláša. Ide o jedličku a i tento rok sa bude uchádzať o titul najkrajší stromček v SR. Okrem toho sa pestrofarebné vianočné ozdoby prvýkrát zažnú už budúci týždeň!

Ilustračný obrázok k článku V meste už stojí vianočný stromček: Utešená jedlička bude bojovať o naj strom týchto sviatkov!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Ozdoby, ktoré budú dotvárať vianočný kolorit mesta sa v týchto dňoch, postupne, po jednotlivých častiach mesta pripevňujú na stĺpy verejného osvetlenia v centre, po priľahlých uličkách a následne budú umiestňované po sídliskách.

Na Mikuláša sa rozsvieti

Svetelný mobiliár sa v týchto dňoch rozmiestňuje po uliciach Hlavná, Floriánova, Metodova, Svätoplukova, na Františkánskom námestí či na ul. Masarykovej, ale ozdoby budú umiestnené postupne aj v nákupných strediskách vo vlastníctve mesta Prešov a na jednotlivých sídliskách. Stromček stojí tradične pred pred Konkatedrálou svätého Mikuláša. Prevádzka vianočnej výzdoby bude odštartovaná v pondelok so začatím Vianočných trhov, resp. 6. decembra, rozsvietením Vianočného stromu.

V rámci výzdoby využíva mesto dlhodobo nízkoenergetické dekory, ktoré zdobili našu metropolu Šariša aj v minulosti.** Mesto v rámci prijatej koncepcie znižovania energetickej náročnosti preferuje výzdobu, ktorá zodpovedá týmto štandardom a to s použitím led – diód, ktoré sú oproti konvenčným žiarovkám a žiarivkám ekonomickejšie, ale tiež pocitovo priaznivejšie.** Obdobne sa tak stalo aj pred troma rokmi, kedy mesto obstaralo spomínané 4 svetelné lustre s obdobnou technológiou svietenia.

Bude sa uchádzať o titul najkrajší stromček

„Základným kritériom pri výbere bola kontinuita nastoleného konceptu, ale tiež náklady spojené s prevádzkou. Pri výbere sa mesto spoliehalo v prevažnej miere aj na partnera, ktorým je obchodná spoločnosť zabezpečujúca prevádzku a údržbu verejného osvetlenia pre mesto. Prevádzka bude trvať do 15. januára nasledujúceho kalendárneho roka,“ uviedla hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny-Gazdová. Po úspechoch z predchádzajúceho obdobia sa Prešov opäť bude uchádzať o najkrajší Vianočný strom v rámci Slovenska.

Už o pár dní sa tak zažatím vianočnej výzdoby naše mesto ponorí do adventu, predvianočnej atmosféry, ktorá je s blížiacimi sa Vianočnými sviatkami jedným z najkrajších období roka.

Vianočný stromček v Prešove
1
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM