Ľubomír Hudačko Samospráva

V meste sa má rekonštruovať ďalšia križovatka, obyvatelia sa domáhajú protihlukových stien!

Križovatku ulíc Levočská a Obrancov mieru v Prešove by mali rekonštruovať. Cieľom je zvýšenie kapacity tejto križovatky, ktorá sa po dokončení Nábrežnej komunikácie stane hlavnou tepnou pre tranzitnú dopravu, prechádzajúcu cez mesto od Popradu smerom do Košíc.

Ilustračný obrázok k článku V meste sa má rekonštruovať ďalšia križovatka, obyvatelia sa domáhajú protihlukových stien!
Zdroj: Webnoviny.sk

Investor stavby, Slovenská spáva ciest, plánuje zvýšiť bezpečnosť a plynulosť cestnej dopravy v tomto dopravnom uzle a zvýšiť kapacitu križovatky ciest I/18 Levočská a I/68 Obrancov mier, ktorá je zatiaľ miestna komunikácia. Obyvatelia dotknutých ulíc mali dnes na verejnom zhromaždení možnosť vyjadriť sa k stavbe. Mnohým sa táto stavba nepozdáva, projektanti si však stoja za svojím.

Zmiznú prechody pre chodcov

„Mali by sa zväčšiť počty jazdných pruhov na ceste 1/18 v smere od Popradu na Obrancov mieru, pribudne odbočovací pruh z Levočskej doľava na Obrancov mieru, z ulice Vlada Clementisa dva pruhy na Obrancov mieru, a dva na Levočskú. Tiež prebehne rekonštrukcia mostného objektu v smere na Vranov a výstavba nového mostného objektu,“ uviedol riaditeľ prešovskej divízie spoločnosti Dopravoprojekt Dušan Skuban.

Podľa jeho slov pre chodcov a cyklistov prinesie rekonštrukcia novinky v tom, že na tomto úseku pribudne niekoľko nadchodov, ktoré majú uľahčiť ich prechod cez komunikácie. Podľa poslanca mestského zastupiteľstva Richarda Drutarovského však problematickou bude práve križovatka ulíc Levočská a Obrancov mieru, kde zmiznú všetky priechody pre chodcov.

Zaslepené ulice

Oprava križovatky sa niektorým obyvateľom, žijúcim v tejto časti mesta, nepozdáva najmä preto, že by malo dôjsť k zaslepeniu ulíc Fraňa Kráľa, Urbánkova a Jazdecká. Podľa projektantov je to však potrebné najmä preto, že predpisy umožňujú len určité množstvo križovatiek na takejto komunikácii a tiež umožňujú len isté vzdialenosti medzi týmito križovatkami. Obyvatelia sa tiež domáhajú postavenia protihlukových sti­en.

„Každou pripomienkou sa budeme vážne zaoberať a snažiť sa čo najviac vyjsť v ústrety občanom,“ povedal Skoban. Na otázku, či je niektorá pripomienka až nakoľko sporná, že by ovplyvnila uskutočnenie stavby, odpovedal, že problematické je tu železničné priecestie a ešte nemožnosť odbočenia doľava z ulice Obrancov mieru na ulicu Československej armády. Tieto problémy sa však budú snažiť vyriešiť.

Ak dostane Slovenská správa ciest stavebné povolenie, začať by sa mohlo už budúci rok. Stavať by sa malo asi rok a pol. Počas týchto mesiacov bude premávka v tejto časti Prešova značne obmedzená, obyvatelia Sídliska II sa obávajú najmä zhustenia dopravy na uliciach Fučíkova a Kollárova. Podľa primátora Pavla Hagyariho bude mesto od investora požadovať, aby do stavby boli zahrnuté všetky pripomienky občanov a aby sa im vyšlo čo v najväčšej miere v ústrety.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM