Ľubomír Hudačko Správy

V meste máme ďalšie kamery a tým to nekončí: V ktorých lokalitách majú ešte pribudnúť?

V meste pribudli do kamerového systému štyri nové kamery v celkovej hodnote takmer 19 000 eur. Mestská polícia pritom zdôrazňuje, že k nim pribudnú ďalší mladší súrodenci. Kde všade sa ešte objavia prostriedky na identifikáciu zlodejov?

Ilustračný obrázok k článku V meste máme ďalšie kamery a tým to nekončí: V ktorých lokalitách majú ešte pribudnúť?
Zdroj: Dnes24.sk

V priestoroch Mestskej polície v Prešove sa symbolicky uviedli do prevádzky štyri nové priemyselné kamery. Monitorovať budú okolie NS Centrál, Ulicu 17. novembra v časti vysokoškolského areálu pred Prešovskou univerzitou a okolí, oblasť križovatky ulíc Metodova a Stromoradie a posledná má záber na križovatku ulíc Levočská a Obrancov mieru s dosahom k OD Kaufland.

Boli to najproblematic­kejšie oblasti

Primátor vyzdvihol obdobie posledných 7 rokov, počas ktorých sa kamerový systém výrazne rozšíril. „Považujeme ho za silnú prevenciu, súčasne aj reálny nástroj ochrany a priameho zásahu našej mestskej polície a kooperácie s občanmi a štátnou políciou,“ uviedol Pavel Hagyari. Zároveň dodal, že je presvedčený, že je potrebné v tomto systéme pokračovať, pretože mesto Prešov patrí medzi najbezpečnejšie krajské miesta na Slovensku.

Kamerový systém bol rozšírený z finančného príspevku Rady vlády pre prevenciu kriminality, ktorá na tento projekt vyčlenila 13 000 eur, zvyšok bol hradený z rozpočtu mesta Prešov a časť financií vyčlenil VMČ č. 4. Lokality sa vyberali vzájomnou dohodou. „Z nášho pohľadu, ale aj z pohľadu policajného zboru to boli tie najproblematic­kejšie oblasti, keďže v týchto častiach dochádzalo často k narušovaniu verejného poriadku, rušeniu nočného pokoja, vzbudzovaniu verejného porušenia, požívaniu alkoholických nápojov a pod,“ uviedol náčelník MsP v Prešove Ján Andrejko.

V Prešove je už 28 kamier

Ako ďalej zdôraznil, budúci rok je na základe podaného projektu na Radu vlády pre prevenciu kriminality zámer rozšíriť kamerový systém o ďalších 6 kamier, ktoré by monitorovali druhú stranu NS Centrál, Hlavnú ulicu zo strany od Kolégia, Masarykovu ulicu, Hlavnú stanicu a sídlisko Sekčov pri NS Opál a Kaufland.

Kamerový systém napomáha, čoho dôkazom je aj prípad z minulej stredy, kedy bol na MsP nahlásený unikajúci dym z jedného zo stánkov v rámci vianočných trhov. Po zásahu MsP a príslušníkov HaZZ bola zistená zabudnutá variaca sa medovina, zásahom sa zabránilo vzniku požiaru a poškodenia majetku. V súčasnosti je v rámci kamerového systému v Prešove 28 kamier, z uvedeného počtu je 18 kamier v centre mesta na Jarkovej ulici, 5 kamier je na Sídlisku Sekčov a Šváby, tie sú umiestnené na pracovisku MsP na Justičnej ul. a ďalších 5 kamier je na Sídlisku III. na pracovisku v NS Družba.

Policajné kamery v Prešove
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM