Správy

V meste budú jazdiť ELEKTRICKÉ midibusy: Prešovský dopravca pripravuje nabíjacie stanice

Elektrické midibusy čiastočne nahradia v premávke najstaršie midibusy, ktoré sú za hranicou životnosti a pre ďalšiu udržateľnosť prevádzky je nutná ich výmena.

Ilustračný obrázok k článku V meste budú jazdiť ELEKTRICKÉ midibusy: Prešovský dopravca pripravuje nabíjacie stanice
Zdroj: Dopravný podnik Prešov

Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP) sa pripravuje na prevádzku piatich elektrických midibusov, ktoré vzišli z verejného obstarávania.

Aktuálne sú vozidlá vo finálnej fáze výroby, a preto sa v uplynulých dňoch začali prípravy na ich prevádzku v dopravnom podniku. Informovala o tom tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.

Nabíjacia stanica onedlho

Ako povedala, vo vozovni DPMP v Ľuboticiach onedlho vyrastie nabíjacia stanica so šiestimi nabíjačkami pre nabíjanie elektrobusov SOR EBN 8, z toho päť nabíjačiek bude pre klasické pomalé nabitie a jedna pre rýchlonabíjanie.

„Výstavba nabíjacej infraštruktúry okrem iného obsahuje úpravu a dobudovanie spevnených plôch v areáli podniku, vybudovanie základov pre nové trakčné stĺpy či napojenie nabíjačiek na transformátor,“ priblížila Šitárová.

Zhotoviteľom infraštruktúry pre nabíjanie elektrobusov je spoločnosť Privel, ktorá je v zmysle zmluvy o dielo povinná túto stavbu zhotoviť za šesť týždňov od prebratia staveniska.

Nahradia najstaršie

Cena za dielo je 176 413,61 eur bez DPH.

„Elektrické midibusy čiastočne nahradia v premávke najstaršie midibusy, ktoré sú za hranicou životnosti a pre ďalšiu udržateľnosť prevádzky je ich výmena nutná,“ doplnila Šitárová.

Elektrický midibus SOR EBN 8 dokáže pojať 16 sediacich a 37 stojacich cestujúcich. Dojazd elektrobusu na jedno plné nabitie bude 130 kilometrov. Dodanie elektrobusov očakáva DPMP v polovici júla.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM