Ľubomír Hudačko Rôzne

V Lemešanoch zaviedli SKVELÝ nápad: PRIAMO v lese odteraz nájdeme lekárničky, FOTO

Tak ako les môže byť potencionálne nebezpečný pre ľudí, sú často turisti nebezpeční pre prírodu.

Ilustračný obrázok k článku V Lemešanoch zaviedli SKVELÝ nápad: PRIAMO v lese odteraz nájdeme lekárničky, FOTO
4
Galéria
Zdroj: Občianske združenie HASAM

Príroda nám ponúka množstvo zážitkov a krásnych výhľadov, ale zároveň aj nečakané situácie, ktoré môžu vyžadovať rýchlu reakciu. Prešov24.sk o tom informovala predsedníčka občianskeho združenia (OZ) Hasam Andrea Mlynárová.

Návštevníkov turistickej trasy „Lemešanská špacírka“ čakajú na dvoch frekventovaných miestach lekárničky, v ktorých nájdu okrem základného materiálu na ošetrenie rán aj prostriedky na včasnú elimináciu prípadného lesného požiaru.

„Aj krátka prechádzka v lese môže priniesť riziká, ako sú pád, poranenie, alebo alergické reakcie na rastliny a hmyz,“ povedala Dominika Angelovičová z občianskeho združenia.

Čo lekárničky obsahujú

Tak ako les môže byť potencionálne nebezpečný pre ľudí, sú často turisti nebezpeční pre prírodu. Každoročne sú lesy vystavené riziku požiarov, často spôsobených nedbanlivosťou návštevníkov.

Požiare môžu mať devastujúce následky na ekosystémy, faunu a flóru, preto je dôležité ich podchytiť ešte v začiatkoch horenia a predísť tak negatívnym následkom.

„Podarilo sa realizovať projekt SafetyHelpKit, čo je prvá pomoc v lese a umiestniť na turistické trasy pri obci Lemešany dve lekárničky, ktoré obsahujú základný materiál na ošetrenie krvavých zranení, rán po bodnutí hmyzom, vykĺbenín, popálenín či prostriedky na zmiernenie dôsledkov prehriatia. Obsahujú aj hasiacu deku a lopatu ako prvky požiarnej ochrany,“ vysvetlila Andrea Mlynárová, predsedníčka občianskeho združenia.

Lekárničky nájdete na miestach často navštevovaných obyvateľmi obce a to na smerovníku pri altánku „U dvoch duboch“ a na altánku „Za Kolovou“.

Sú chránené fotopascou

Obe lekárničky sú umiestnené na miestach s vytvorenými ohniskami a sú chránené fotopascou.

Zároveň obe lekárničky obsahujú GPS súradnice, ktoré ocenia stratení turisti, ktorí potrebujú nahlásiť svoju polohu záchranným zložkám.

Pre ich použitie platia jednoduché pravidlá ako vziať si len to, čo potrebujeme, neničiť to, nepoužité vrátiť do obalu a prípadne doplniť ich o ďalšie pomôcky.

V Lemešanoch odteraz nájdeme lesné lekárničky
4
Galéria
Zdroj: Občianske združenie HASAM
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM