Samospráva

V kraji vyhlásili mimoriadnu situáciu: Aj v okrese Prešov očakávajú zhustenie dopravy

Mimoriadnu situáciu po zasadnutí krízového štábu vyhlásil prednosta Okresného úradu v Prešove Emil Chlapeček. Aj v našom okrese sa očakáva zhustenie dopravy.

Ilustračný obrázok k článku V kraji vyhlásili mimoriadnu situáciu: Aj v okrese Prešov očakávajú zhustenie dopravy
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

V súvislosti so zlým stavom mosta v Kežmarku cez rieku Poprad vyhlásili v pondelok pre územie Prešovského kraja mimoriadnu situáciu.

Po zasadnutí krízového štábu ju vyhlásil prednosta Okresného úradu v Prešove Emil Chlapeček.

Zhustenie dopravy

„Pre riešenie rekonštrukcie dotknutého mosta a do času výstavby dočasného premostenia je potrebné realizovať náhradné obchádzkové trasy, ktoré spôsobia zhustenie cestnej premávky v tatranskej oblasti a v okresoch Poprad, Kežmarok, Levoča, Stará Ľubovňa, Bardejov a Prešov, čo môže byť spojené s ohrozením života, zdravia a majetku,“ uviedol Chlapeček s tým, že pre Prešovský kraj bola preto vyhlásená mimoriadna situácia.

Mimoriadnu situáciu mesto Kežmarok vyhlásilo v utorok (17.12.) popoludní. Dôvodom bol veľmi zlý technický stav spomínaného mosta cez rieku Poprad na hlavnej ceste I/66 medzi predajňami na ulici Toporcerova.

Most je v správe Slovenskej správy ciest (SSC) a môžu cez neho prechádzať vozidlá len do hmotnosti päť ton.

Obnova mosta sa podľa SSC začne najskôr v druhej polovici budúceho roka. Potvrdila to hovorkyňa SSC Lucia Karelová s tým, že už začali obstarávanie dokumentácie na stavebné povolenie pre prestavbu mostného objektu na ceste I/66 cez rieku Poprad a zároveň pripravujú projekt dočasného premostenia.

Spĺňa podmienky iba čiastočne

„SSC má spracovanú diagnostiku mosta, z ktorej vyplýva, že objekt je zatriedený do stavu ‚VI‘, čo zodpovedá veľmi zlému technickému stavu.“

„Nosná konštrukcia mostného objektu v aktuálnom stave iba čiastočne spĺňa základné podmienky kladené v súčasnosti platnými normami a predpismi, ktoré sa týkajú bezpečnosti premávky na mostných objektoch.“

„Premávka po mostnom objekte je však pri dodržiavaní stanovenej zaťažiteľnosti možná bez ďalších obmedzení,“ priblížila stav mosta Karelová.

Vzhľadom na súčasný technický stav konštrukcie mostného objektu spracovateľ diagnostiky odporúča začať s prípravou jeho rekonštrukcie alebo prestavby.

Stavba si však podľa SSC vyžiada pomerne vysoké náklady na vybudovanie obchádzkovej trasy. Vzhľadom na to cestári osadili zvislé dopravné značenie na moste aj prislúchajúcej komunikácii.

Začiatok rekonštrukcie

Začiatok rekonštrukcie, respektíve prestavby predmetného mosta, SSC nepredpokladá skôr ako v druhej polovici 2020.

„Aktuálne konzultujeme tento stav s autorizovanými inžiniermi dopravných stavieb, ktorí by posúdili možnosti dočasného riešenia do času rekonštrukcie,“ dodala Karelová.

Provizórne premostenie rieky Poprad, ktoré by do rekonštrukcie nahradilo existujúci most a vylúčilo z neho premávku, by podľa SSC malo byť dokončené do konca marca 2020.

Vo brazoch si pozrite aj zábery spred budovy Krajského súdu v Prešove, kde sa rozhodovalo o väzbe troch obvinených mužov po výbuchu plynu v bytovke.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

V Prešove sa rozhodovalo o väzbe troch živnostníkov po výbuchu plynu
7
Galéria
Zdroj: TASR

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM