Ľubomír Hudačko Správy

V kraji pribudli nové prípady mumpsu, akútne respiračné ochorenia poklesli

Na území Prešovského samosprávneho kraja došlo počas uplynulého kalendárneho týždňa k poklesu akútnych respiračných ochorení, vo viacerých školách sa však pre zvýšenú chorobnosť nevyučovalo.

Ilustračný obrázok k článku V kraji pribudli nové prípady mumpsu, akútne respiračné ochorenia poklesli
Zdroj: TASR

V súvislosti s výskytom mumpsu na hornom Zemplíne zaznamenali epidemiológovia v uplynulých dňoch iba zopár nových prípadov tejto nákazy.

Z celkového počtu 8226 lekármi hlásených ARO bolo 739 chrípke podobných ochorení (CHPO). „Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola u ARO a CHPO vo vekovej skupine 0 až 5-ročných detí,“ uvádza sa v aktuálnej správe Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Prešove.

Pre zvýšenú chorobnosť ARO sa počas uplynulého týždňa nevyučovalo v ôsmich školách na území kraja. Išlo o dve materské školy v okresoch Humenné a Bardejov, jednu Špeciálnu Základnú školu v kežmarskom okrese, dve základné školy v okresoch Stropkov a Vranov nad Topľou, ako aj tri vranovské stredné školy.

V okresoch Humenné, Snina a Medzilaborce sa nakazilo v uplynulých mesiacoch mumpsom celkovo 114 ľudí. V aktuálnom – 9. kalendárnom týždni zaznamenali v tejto časti Prešovského kraja 10 nových prípadov ochorenia – Podskalka (6), Humenné (1), Snina (1), okres Medzilaborce (2). „Môžeme konštatovať, že situácia vo výskyte mumpsu sa stabilizuje,“ uviedli z RÚVZ v Humennom.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM