Milan Jusko Krimi

V garáži mal pašované cigarety i alkohol

Majiteľ garáže v Záhradnom sa sám čudoval, koľko cigariet a alkoholu mu našli colníci vo vlastnej garáži. Všetko vraj potreboval pre vlastnú spotrebu. Môže si za to posedieť až tri roky.

Takmer 15.000 kusov cigariet dvoch značiek neoznačených kontrolnou známkou a 28 litrov čírej tekutiny so zápachom alkoholu našli v garáži za obytným domom v obci Záhradné, okres Prešov, pracovníci prešovského colného úradu (CÚ).

Hovorkyňa CÚ Prešov Renáta Kravcová dnes informovala, že daňový dozor bol u fyzickej osoby vykonaný 10. mája na základe podnetu Slovenskej obchodnej inšpekcie. Únik na spotrebnej dani bol u cigariet vyčíslený vo výške 1257 eur a v prípade liehu 105 eur.

V správe CÚ sa uvádza, že užívateľ garáže spôsob nadobudnutia vyššie uvedeného tovaru nevie preukázať žiadnym dokladom, nakoľko cigarety aj lieh vraj kúpil na parkovisku pred obchodným domom od ukrajinských kamionistov, a to pre vlastnú potrebu.

Colníci vykonali aj ďalšiu kontrolu v oplotenej záhrade, kde našli podomácky vyrobené destilačné zariadenie. To pozostávalo z paráka a asi 100-litrového suda na chladenie. Hovorkyňa uviedla, že na základe týchto skutočností sa užívateľ garáže priznal k výrobe liehu pre svoju osobnú potrebu.

„Nakoľko vzniklo dôvodné podozrenie z prečinu porušenia predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru v súbehu s prečinom nepovolenej výroby liehu, prípad prevzal vyšetrovateľ finančnej správy, ktorý vzniesol obvinenie a začal trestné stíhanie,“ konštatovala Kravcová.

Dodala, že v prípade dokázania viny páchateľovi hrozí trest odňatia slobody až na tri roky. Pripomenula, že všetky cigarety, ako aj lieh budú po ich prepadnutí v prospech štátu zlikvidované.

presov24/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM