Správy

V chrípkovom období chýbajú: Riaditeľ SAD Prešov priznáva problém s vodičmi

Časť prepravcov v autobusovej doprave sa snaží svojim zamestnancom znížiť mzdy. Riaditeľ SAD Prešov priznáva aj problém s vodičmi, ktorí chýbajú.

Ilustračný obrázok k článku V chrípkovom období chýbajú: Riaditeľ SAD Prešov priznáva problém s vodičmi
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Časť prepravcov v autobusovej doprave sa snaží svojim zamestnancom znížiť mzdy. Podľa OZ KOVO to majú robiť zmenou zložiek a častí mzdy na nenárokovateľné.

Malo by sa to týkať približne šiestich podnikov v Prešovskom a Košickom kraji. Odborári to uviedli na pondelkovej tlačovej konferencii v Prešove.

Tlak zamestnávateľov

Podľa OZ KOVO to majú robiť zmenou zložiek a častí mzdy na nenárokovateľné. Malo by sa to týkať približne šiestich podnikov v Prešovskom a Košickom kraji.

Odborári to uviedli na pondelkovej tlačovej konferencii v Prešove.

„Hromadia sa nám podnety zo základných organizácií, ktoré svedčia o tom, že je tu istý tlak zamestnávateľov na znižovanie mzdových nákladov zmenou mzdových systémov a presunom niektorých mzdových položiek alebo zložiek mzdy do nenárokovateľných častí alebo nenárokovateľných zložiek mzdy,“ uviedla podpredsedníčka Rady OZ KOVO Monika Benedeková.

Najväčší problém je podľa jej slov s odmenou za pracovnú pohotovosť nariaďovanú v rámci pracovnej zmeny.

„Ľudovejšie ju nazývame odmena za čakanie medzi spojmi, ktorú sa zamestnávatelia snažia premenovať na inú, nenárokovateľnú zložku mzdy a samozrejme ju znížiť. Odmena za pracovnú pohotovosť je podľa súčasne platného zákona vo výške minimálnej mzdy, to znamená 3,33 eura za hodinu.“

O koľko by prišli

„Znižovanie vlastne znamená samozrejme aj pokles miezd zamestnancov, špeciálne teda vodičov v autobusovej doprave,“ vysvetlila Benedeková s tým, že pri troch hodinách čakania medzi spojmi denne, by vodiči prišli o približne päť eur v hrubom.

Ako povedala, zamestnávatelia to zdôvodňujú rastom miezd. „Nielen minimálnej mzdy, ale aj minimálnych mzdových nárokov a na to naviazaných iných zložiek mzdy, príplatkov a tak ďalej. Toto je argument, kvôli ktorému vlastne siahajú po týchto opatreniach,“ skonštatovala Benedeková.

„Vzhľadom k tomu, že prebieha kolektívne vyjednávanie, môžem len potvrdiť informáciu, že bola snaha zmeniť systém odmeňovania. Nesúhlasíme s tým a pokračujeme vo vyjednávaní,“ uviedol predseda základnej organizácie OZ KOVO SAD Prešov, a.s., prevádzka Bardejov, Jozef Želinský s tým, že v rámci vyjednávania požadujú nárast miezd v priemere o 11,5 percenta.

Ako ďalej povedal, minulý rok vzrástla vodičom prešovskej SAD mzda z priemerných 902 eur na 992 eur. SAD Prešov, a.s. v Prešove, Bardejove a Lipanoch zamestnáva asi 250 vodičov.

Rokujú o náraste

„Rokujeme o náraste priemernej mzdy o približne 90 až 100 eur mesačne. Toto je našim cieľom. Trváme na tom, čo máme dohodnuté v kolektívnej zmluve. Zamestnávatelia sa nejakým spôsobom snažia znížiť mzdové náklady obídením zákona o pracovnom čase a dobe odpočinku v doprave, ktorý je nejasný,“ skonštatoval Želinský.

„V súčasnej dobe máme problém s vodičmi. Keďže minimálna mzda narástla. Problém je taký, že vodič, ktorý sedí na stanici a prakticky nerobí nič, čaká na ďalší spoj, má takú istú mzdu ako vodič, ktorý šoféruje vozidlo.“

Problém s vodičmi

„Z toho dôvodu je problém dostať vodiča, ktorý čaká na spoj alebo medzi spojmi na jazdu. Vodič s tým, že má mzdu približne rovnakú, nemá záujem o túto prácu,“ uviedol na margo prekvalifikovania spomínanej zložky mzdy riaditeľ spoločnosti SAD Prešov, a.s. Jozef Kičura.

Podľa jeho slov im v chrípkovom období chýba 26 percent vodičov a celkovo by potrebovali ďalších 15 vodičov.

K požiadavke zvýšenia tarifnej mzdy zo strany odborárov o 11,5 percenta povedal, že je to pre nich neprijateľné. „Verím, že v hrubej mzde sa do 100 eur dostaneme,“ dodal Kičura.

A v obrazoch si pozrite aj to, ako Krajské múzeum ožilo vďaka letectvu a parašutizmu. Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Obrazom: Letectvo a parašutizmus v Krajskom múzeu
10
Galéria
Zdroj: TASR

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM