Andrea Mesarčíková Rôzne

V centre Prešova budú cez víkend súťažiť dobrovoľní zdravotníci

Družstvá územných spolkov Slovenského Červeného kríža (SČK) z celej republiky si v sobotu (26.6.) v Prešove zmerajú sily v zručnosti pri poskytovaní prvej pomoci.

Riaditeľka Územného spolku SČK Prešov-Sabinov Mária Karaffová dnes informovala TASR, že do 18. ročníka Memoriálu MUDr. Vladimíra Harineka sa prihlásilo 22 tímov.
Slávnostné otvorenie podujatia, ktoré sa začne pred Divadlom Jonáša Záborského, je naplánované na 9.00 h. Samotná súťaž bude prebiehať zhruba do 16.00 h a družstvá absolvujú celkom 22 stanovíšť. Tie budú rozmiestnené v centre mesta a priľahlých uliciach, pričom na jednom strávia desať minút.
„Prvú pomoc budú poskytovať na siedmich súťažných stanovištiach, kde budú pripravení namaskovaní figuranti s realisticky znázornenými zraneniami. O aké poranenia pôjde, to sa dobrovoľní zdravotníci dozvedia až priamo na mieste,“ spresnila Karaffová.
Súťažia päťčlenné družstvá, ktoré majú k dispozícii ešte jedného náhradníka. Podmienkou je, že v tíme nesmie byť profesionálny záchranár, lekár, zdravotná sestra alebo študent 5. a 6. ročníka medicíny. Na správnosť zvolených postupov bude dohliadať celkom 37 rozhodcov.
Na ďalších 15 oddychových stanovištiach sú pre súťažiacich i záujemcov z radov verejnosti pripravené prezentácie a ukážky z činnosti profesionálov. Na Námestí mieru im napríklad záchranári z T.O.R. Rescue predvedú technický zásah či prácu so záchranárskymi psami. Okrem toho budú svoju činnosť prezentovať profesionálni i dobrovoľní hasiči a policajti. Účastníci sa budú môcť rovnako oboznámiť s aktivitami spolkov SČK, Fakulty zdravotníctva Prešovskej univerzity a skautov.
Víťaz súťaže bude reprezentovať Slovenský Červený kríž na medzinárodnej súťaži v poskytovaní prvej pomoci FACE 2011.
Celoslovenská súťaž dobrovoľných zdravotníkov v poskytovaní prvej pomoci má vo svojom názve meno lekára Vladimíra Harineka, ktorý v roku 1993 tragicky zahynul v troskách lietadla leteckej záchrannej služby. Okrem toho, že sa počas života venoval záchrane pacientov, presadzoval aj poskytovanie účinnej laickej prvej pomoci pri nešťastiach, úrazoch a náhlych vážnych ochoreniach. V spolupráci s SČK pomáhal rozširovať rady dobrovoľníkov schopných poskytnúť prvú pomoc.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM