Ľubomír Hudačko Správy

V celej krajine sa vyučuje v Ukrajinčine len v jedinej škole: Tú možnosť máme v Prešove!

Spojená škola Tarasa Ševčenka s vyučovacím jazykom ukrajinským je jedinou školou na Slovensku, kde prebieha vyučovanie v tomto jazyku. Jej súčasťou je základná škola a gymnázium sídliace na Sládkovičovej ulici.

Ilustračný obrázok k článku V celej krajine sa vyučuje v Ukrajinčine len v jedinej škole: Tú možnosť máme v Prešove!
Zdroj: Dnes24.sk

História školy siaha do obdobia medzi dvoma svetovými vojnami v minulom storočí, keď v Prešove vzniká takzvané ruské gymnázium. Riaditeľ školy Igor Andrejčák spresnil, že sedemdesiatročná história je v podstate rozdelená do troch etáp vývoja.

Za prvé týždne na účte 20 000 korún

„Prvým bolo obdobie, ktoré sa začalo v roku 1936, keď vzniká prvé gréckokatolícke ruské gymnázium, v rokoch 1944–1953 sa škola volala Štátne ruské gymnázium a nasledovala etapa, keď bola škola Ukrajinským gymnáziom,“ konštatoval Andrejčák. Doplnil, že tieto etapy vývoja boli poznačené ideologickým vplyvom a preto sa po druhej svetovej vojne zamlčovali aj osobnosti, ktoré sa pričinili o vznik tejto vzdelávacej inštitúcie.

Išlo napríklad o blahoslaveného biskupa Pavla Petra Gojdiča, advokáta Ivana Pješčáka, lekárov Dionýza Rojkoviča a Pavla Dubaja. Napokon gymnázium vzniká a jeho zriaďovateľom sa stala Gréckokatolícka cirkev. Po uverejnení výzvy v rusínskej tlači prišlo na účet gymnázia za prvé týždne 20 000 korún a v priebehu ďalších sa suma pričinením, inteligencie, študentov, živnostníkov, roľníkov a obcí, zdvojnásobila.

Významný aj rok 2005

Po rozpade Československa sa gymnázium dostalo do úplnej nemilosti štátu, biskup Gojdič však dve triedy umiestnil vo svojej rezidencii a ďalšie dve v nájomnom dome. Osud gymnáziu neprial ani po vojne a po mnohých peripetiách a politických zmenách sa z neho v polovici päťdesiatych rokov stáva škola s vyučovacím ukrajinským jazykom.

Po roku 1989 dostala škola meno po významnom ukrajinskom spisovateľovi. Pre školu bol významný aj rok 2005, keď sa mohla presťahovať do uvoľnených školských priestorov na Sládkovičovej ulici, kde spojená škola dodnes sídli. „Cieľom tejto školy je vychovávať deti ukrajinskej národnostnej menšiny na Slovensku a v podstate sme jedinou školou tohto typu. Sme orientovaní hlavne na jazyky ukrajinčina, ruský jazyk, angličtina a nemčina. S tým, že naši absolventi po ukončení vysokej školy jazyk využívajú na rozsiahlom ukrajinskom trhu,“ vysvetľuje riaditeľ školy. Doplnil, že základnú školu s ukrajinským vyučovacím jazykom v súčasnosti navštevuje 142 žiakov v deviatich triedach. O vzdelávanie sa stará dvadsaťdva pedagogických pracovníkov.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM