Samospráva

V akcii bol aj žeriav: Z budovy PSK demontovali 2-tonový stožiar, čo ho nahradí?

Z budovy Úradu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) demontovali 70-ročný plechový stožiar. Zložiť z výšky na zem ho museli pomocou žeriavu.

Ilustračný obrázok k článku V akcii bol aj žeriav: Z budovy PSK demontovali 2-tonový stožiar, čo ho nahradí?
Foto: Ľubomír Hudačko

Pre zlý technický stav demontovali z budovy Úradu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) v uplynulých dňoch 70-ročný plechový stožiar, ktorý bol umiestnený na stĺpovom portiku budovy. Informovala o tom Lea Heilová z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov PSK. Deväť metrov vysoká tyč s váhou dve tony podľa jej slov podľahla po rokoch korózii a z účelového i bezpečnostného hľadiska bolo preto potrebné pristúpiť k jej výmene.

„Vplyv dažďovej vody spôsobil za tieto roky používania silný stupeň skorodovania. Bolo už nevyhnutné stožiar vymeniť, ak ho chceme aj naďalej využívať. Podstatný však nie je len účel, ale aj bezpečnosť. Neriešením problému by časom mohlo dôjsť aj k prípadnému nešťastiu, čo, samozrejme, nemôžeme dopustiť,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Stožiar, ktorý slúžil na vyvesenie zástavy zhruba 70 rokov, museli zložiť z výšky na zem pomocou žeriavu. V najbližších týždňoch vyrobia pomocou neho čo najvernejšiu kópiu z antikorového materiálu a osadia ju na pôvodné miesto. Tyč doplnia o nový nadrozmerný erb, ktorý bude zároveň podsvietený.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM