Ľubomír Hudačko Tlačové správy

Uznávaná metóda terapie handicapovaným deťom: V Prešove otvorili špeciálnu miestnosť Snoezelen

Zariadenie špeciálnej terapeutickej miestnosti Snoezelen je už aj v Prešove. V špeciálnej základnej a praktickej škole na ulici Matice slovenskej pre žiakov s mentálnym postihnutím totiž sprístupnili modernú a svetovými odborníkmi uznávanú metódu terapie pre handicapované deti z východu SR.

Ilustračný obrázok k článku Uznávaná metóda terapie handicapovaným deťom: V Prešove otvorili špeciálnu miestnosť Snoezelen
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Spojená škola na ulici Matice Slovenskej v Prešove sa zameriava na východu a vzdelávanie žiakov s roznymi stupňami mentálneho postihnutia s viacnásobným postihnutím, vrátane autizmu.

Každý má zvláštne výchovno-vzdelávacie potreby

Okrem plnenie povinnej školskej dochádzky sa starajú aj o ich prípravu na povolanie a aktívne zapojenie sa do bežného života. „Aktuálne máme v našej škole 152 žiakov, z ktorých každý má zvláštne výchovno-vzdelávacie potreby. Na zabezpečenie ich úspešného a efektívneho vzdelávania potrebujeme aj špeciálne materiálno-technické vybavenie,“ hovorí riaditeľka školy Andrea Chalupová.

Mimoriadne výsledky sú dosahované najmä pri využívaní metódy Snoezelen, ktorá sa realizuje v príjemnom prostredí terapeutickej miestnosti vybavenej rôznymi kompenzačnými a učebnými pomôckami. „Sme preto veľmi vďační za pomoc od Prvej stavebnej sporiteľne, ktorá nám umožnila zriadiť miestnosť Snoezelen aj na našej škole,“ povedala ďalej riaditeľka. Terapia Snoezelen spočíva vo vytvorení príjemných zmyslových zážitkov v atmosfére dôvery a uvoľnenia, bez direktívneho vedenia či očakávania výsledkov.

PSS, a.s. podporila projekt sumou takmer 25 000 eur

Miestnosť využívaná na tento účel je riešená tak, aby stimulovala všetky zmysly prostredníctvom rôznych vizuálnych svetelných a farebných efektov, zvukov, vôní a hmatových vnemov. „Pobyt v takomto prostredí umožňuje deťom s mentálnym alebo zmyslovým postihnutím zažiť nové situácie, stimulovať zmysly, vybudovať si nové väzby a vzájomne sa spoznávať, čím napomáha ich rozvoju a integrácii do spoločnosti. Poskytie tiež relax mimo prostredia školskej triedy, vďaka ktorému sa neskôr deti vedia lepšie sústrediť na ďalšiu výučbu,“ vysvetľuje Chalupová.

Prvá stavebná sporiteľňa, a.s., podporila tento projekt zo svojho humanitárneho fondu sumou takmer 25 000 eur. Táto čiastka prkyla všetky výdavky spojené so zriaďovaním špeciálnej miestnosti Snoezelen. Dôležitou súčasťou tohto zariadenia je napr. interaktívna projekcia a interaktívne zvukové osvetlenie, vibračná vodná posteľ či hmatový totem. Nechýba ani celý rad ďalších pomôcok, ako je aromadifúzer, dotykové rukavice, puzzle abeceda, šnurovacie čísla a mnoho iných.

„Deti so špeciálnymi potrebami zostávajú, aj napriek starostlivosti a obetavosti pracovníkov špeciálnych škôl, takpovediac stále na okraji spoločnosti. Sme preto radi, že sme podporením tohto projektu pomohli vytvoriť podmienky na to, aby sa aj postihnuté deti z Prešova a okolia dokázali lepšie socializovať a zlepšiť tak kvalitu sovjho života,“ hovorí Imrich Béreš, predseda predstavenstva Prvej stavebnej sporiteľne.

Prvá stavebná sporiteľňa v Prešove podporila Snoezelen: Tu sú zábery z otvorenia
2
Galéria
Prvá stavebná sporiteľna, a.s.: Podporila projekt Snoezelen v Prešove
16
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM