Správy

Úzky ostrovček na Levočskej stresuje chodcov: Mesto uvažuje, že ho rozšíri, FOTO

Úsek, ktorý dvíha tlak Prešovčanom začala monitorovať aj polícia. Mesto si stojí za tým, že súčasné nastavenie signalizácií je najlepším možným riešením.

Ilustračný obrázok k článku Úzky ostrovček na Levočskej stresuje chodcov: Mesto uvažuje, že ho rozšíri, FOTO
4
Galéria

Bezpečnosť chodcov na priechode na Levočskej ulici je zabezpečená svetelnou signalizáciou. Chodci prechádzajú cez prvú časť priechodu na zelený signál, zatiaľ čo vozidlá v tejto časti komunikácie stoja – majú červený signál.

Následne títo chodci zastavujú na ostrovčeku – svieti im červené svetlo na ďalšej časti prechodu.

Vzniká problém

A tu vzniká problém. Ostrovček je úzky a ak sa naňho nahrnie viac ľudí, kamióny či ďalšie autá sú od ľudí veľmi blízko.

Mesto Prešov tvrdí, že na vyťažených dopravných ťahoch akým je aj Levočská ulica je takéto riadenie svetelnou signalizáciou s ostrovčekom bežné a nie je ojedinelé.

„Prípady, pri ktorých chodci nerešpektujú červený signál, nie je možné označovať za nebezpečné z hľadiska vybudovania svetelnej signalizácie. Zo strany chodcov ide v takýchto prípadoch o hrubé porušenie pravidiel cestnej premávky,“ vysvetlil hovorca Tomek pre zmenu ďalší dôvod, ktorý môže narobiť starosti všetkým účastníkom premávky.

Neprehliadnite ani správy z nášho magazínu:

Prešovská radnica ďalej pripomína, že pri tvorbe signálnych plánov sa pracovalo s viacerými alternatívami, vrátane variantu previesť chodcov na Levočskej ulici pri parku V. Clementisa v dĺžke 21 metrov, z jednej strany komunikácie na druhú na jedenkrát bez prerušenia.

Na 22 sekúnd

„Avšak pri takej dĺžke priechodu by bolo nutné z hľadiska minimálneho načasovania zelenej pre chodcov s tým, že chodec sa dostane do 2/3 priechodu a následne bezpečnostného času, zastaviť vozidlá v hlavnom smere na 22 sekúnd,“ uviedol hovorca mesta Vladimír Tomek.

Takýto dlhý časový interval spôsobí podľa jehoslov výrazné zníženie úrovne kvality koordinovaného riadenia, čo znamená, že nebude možný prejazd vozidiel po celom úseku Levočskej ulice bez zastavenia, a zároveň to spôsobí zníženie priepustnosti dotknutých križovatiek.

Nové správy máme aj z východu:

Prešov ešte nemá dobudované obchvaty a tranzitná doprava dennodenne prúdi cez mestské komunikácie, čo má podľa radnice priamy vplyv aj pri nastavovaní signálnych plánov na frekventovaných križovatkách.

Optimálne riešenie

„Kým však NDS nedobuduje juhozápadný a severný obchvat mesta, vrátane prvej a druhej etapy, nepodarí sa nám dostať tranzitnú dopravu preč zo sídlisk a z vnútromestských ciest, ktoré nie sú dimenzované na takúto záťaž konštrukčne ani kapacitne. Súčasné nastavenie cestných dopravných signalizácií je najlepším možným optimálnym riešením z hľadiska priepustnosti križovatiek a koordinácie dopravy,“ tlmočí stanovisko mesta hovorca Tomek.

Neprehliadnite ani ďalšie aktuálne správy:

Tomek ďalej uviedol, že v prípade požiadavky zabezpečenia prechodu chodcov cez celú komunikáciu na Levočskej ulici na jedenkrát bez zastavenia je jej realizácia možná jedine na úkor plynulej koordinácie dopravy na úseku celej spomínanej ulice.

Rozšírenie ostrovčeka

„Mesto Prešov v snahe zlepšenia podmienok pre chodcov v danom úseku na Levočskej ulici zvažuje ako jedno z možných riešení aj rozšírenie stredového ostrovčeka. Akékoľvek úpravy však musí odsúhlasiť správca cesty, ktorým je Slovenská správa ciest,“ doplnil na záver hovorca.

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy zo Slovenska

Prešovčanov táto téma mimoriadne zaujíma a venujú sa jej na sociálnych sieťach takmer denne. Nedávno si tiež všimli, že situáciu na mieste začala koordinovať prešovská polícia.

Dohľad polície

„Áno, venujeme sa tomuto priechodu. Policajti Krajského dopravného inšpektorátu KR PZ v Prešove a Okresného dopravného inšpektorátu OR PZ v Prešove vykonávajú dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky so zameraním na bezpečnosť chodcov na priechode pre chodcov na Levočskej ulici,“ potvrdil pre Prešov Dnes 24 krajský hovorca Daniel Džobanik.

Polícia podľa jeho slov vykonáva dohľad na uvedenom mieste v ranných a poobedňajších hodinách v časoch predpokladanej najväčšej intenzity pohybu chodcov od stredy minulého týždňa.

Viac správ z Prešova ponúkame tu:

„Uvedený úsek monitorujeme a prispôsobujeme výkon služby v časoch a intervaloch najväčšieho "tlaku“ na priechod, s cieľom eliminovať možné riziká, ktorými je tento úsek komunikácie vystavený," konkretizoval Džobanik.

Na ťahu je mesto

Ako dodal, pokiaľ nedôjde k stavebno-technickému zásahu do komunikácie s cieľom zvýraznenia ostrovčeka, budeme participovať silami a prostriedkami OR PZ a KR PZ.

„V predmetnej veci je "na ťahu“ mesto Prešov a vyčlenenie potrebných financií na okamžité zrekonštruovanie problémového úseku," dodal na záver pre Prešov 24 Džobanik.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť aj ďalšie zábery na priechod pre chodcov priamo z miesta.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Objektívom: Otázna bezpečnosť priechodu na Levočskej v Prešove
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM