Ľubomír Hudačko Kultúra

Už sa na to nemohli pozerať: Dobrovoľníci bez peňazí začali rekonštruovať kino!

Obnovovať staré kino a mať len chuť a fantáziu? Aj to je možné! Mladí dobrovoľníci sa už nemohli pozerať na to, ako chátra ich kultúrny stánok a preto zobrali situáciu do vlastných rúk. Skrášlili interiér a opravili nefunkčnú techniku. Opäť to v ňom tak začína žiť.

Ilustračný obrázok k článku Už sa na to nemohli pozerať: Dobrovoľníci bez peňazí začali rekonštruovať kino!
Zdroj: Webnoviny.sk

Zo starého nefunkčného kina vo Veľkom Šariši sa zásluhou mladých dobrovoľníkov opäť stáva kultúrny stánok. Vo vynovenom priestore sa chystajú pripraviť aj bohatý program a netradičné lákadlá.

Bez nároku na honorár

Po tom, čo sa už dlhé roky o jeho rekonštrukcii na úrovni mestského zastupiteľstva len hovorilo, zobrali situáciu do rúk mladí dobrovoľníci a bez peňazí, vyzbrojení len chuťou a fantáziou, počas leta skrášlili interiér a opravili časť nefunkčnej techniky.

Mesto zrekonštruovalo aspoň nefungujúce toalety. Dobrovoľníci nazvali svoju akciu Recyklujeme kino. „Aj keď navonok je kino stále ošarpané, vovnútri to už začína žiť. Postarali sa o to nadšení dobrovoľníci a taktiež naši domáci umelci – tunajší študenti herectva a ochotnícki herci, ktorí nám bez nároku na honorár odohrajú naozaj kvalitné umelecké kúsky,“ uviedla Katarína Pirohová, riaditeľka Kultúrno-informačného centra Veľký Šariš, ktorá zastrešuje činnosť mladých dobrovoľníkov v meste.

Štyri divadelné predstavenia

Ako pokračovala, pripravené sú filmy a divadelné predstavenia, retrokaviarnička a dokonca aj minimúzeum socializmu, ktoré by sa malo časom rozširovať aj zásluhou divákov. Od pondelka do piatka (25.-29.8.) sa diváci môžu tešiť na štyri divadelné predstavenia v podaní študentov a absolventov Akadémie umení v Banskej Bystrici a veľkošarišských ochotníkov.

Okrem predstavení sa počas budúceho týždňa v kine Šariš v spolupráci s kinom POCITY odpremietajú štyri filmy – Nedotknuteľní, Gravitácia, 12 rokov otrokom a animovaný film Myška a medveď. Súčasťou umeleckého programu počas budúceho týždňa vo Veľkom Šariši sú aj divadelné workshopy, v rámci ktorých sa budú pripravovať scénky na septembrové Šarišské hradné hry pod vedením študentov herectva.

Na svoje si prídu aj cyklisti, ktorí najmä v lete chodia do Veľkého Šariša po spoločnom cyklistickom chodníku s mestom Prešov a svoju cestu končia napríklad až na Šarišskom hrade. Jednou z ich zastávok na tejto trase môže byť aj toto kino, v ktorom bude počas týždňa „recyklácie“ pripravené špeciálne občerstvenie.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM