Správy

Už môžeme hlasovať za Strom roka: V hre je aj borovica čierna z okresu Prešov

Neverili by ste, čo všetko si pamätá. A teraz sa borovica čierna z okresu Prešov uchádza o titul Strom roka 2020. Dáte tejto kráske hlas aj vy?

Ilustračný obrázok k článku Už môžeme hlasovať za Strom roka: V hre je aj borovica čierna z okresu Prešov
Zdroj: Nadácia Ekopolis, Strom roka

Anketa Nadácie Ekopolis má poslanie upozornniť na význam, hodnotu, krásu stromov a prispieva k ich ošetreniu a v mnohých prípadoch aj k ich záchrane.

Hlasovanie za favorita

„Bolo zvykom, že sme hlasovanie každý rok slávnostne odštartovali na festivale Pohoda. Tento rok musíme naše plány pozmeniť. Rozhodli sme sa vyhlásiť anketu online, no všetky spôsoby hlasovania i väčšina našich aktivít ostávajú rovnaké,“ uviedla Martina Ragalová z Nadácie Ekopolis.

Svoj obľúbený strom mohol do ankety prihlásiť ktokoľvek a to do polovice mája. V júni vybrala odborná komisia z 23 prihlásených stromov 12 finalistov a teraz sa už dá za nich hlasovať na tomto linku. Vyhodnotenie súťaže je na programe na jeseň.

Cenou pre víťaza je odborný posudok a ošetrenie v hodnote 300 eur a automatický postup do medzinárodného finále ankety Európsky strom roka. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste rovnako získajú peňažnú sumu 300 eur, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie alebo úpravu okolia.

Ragalová tiež uviedla, že zaujímavé odmeny a ceny za zapojenie sa do hlasovania čakajú aj na priaznivcov ankety.

Kapušianska borovica

Nuž a v ankete sa o hlasy uchádza aj borovica čierna z Kapušian pri Prešove, ktorá má 220 rokov, obvod 262 cm a výšku 16 metrov. Už toho zažila mnoho, napríklad bola nemým svedkom mnohých historických udalostí v obci i smutných osudov. Pamätá si ešte rod Kapyovcov – stáročných vlastníkov Kapušianskeho hradu, ktorý sa hrdo vypína v pozadí jej koruny.

Dnes dozerá na účastníkov podujatí na amfiteátri v Parku svätých Cyrila a Metoda, a dohliada na hry škôlkárov a školákov ZŠ s MŠ Kapušany. Borovica je jedinečná svojou majestátnosťou, i tvarom.

Tak ako ju ohýbali prírodné sily, i nás ľudí ohýba život. A predsa vytrvala dlhé stáročia, nevzdala sa. V parku sa nachádza 253 kusov stromov rôznych druhov, no spomedzi všetkých je borovica výnimočná práve pre tento región.

A vo fotogalérii nájdete aj zábery na atrakciu vo Veľkom Šariši, ide o výstavu motýľov.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Obrazom: Motýle vo Veľkom Šariši vzbudzujú záujem
6
Galéria
Zdroj: TASR/Maroš Černý

Hl. foto: borovica čierna/Nadácia Ekopolis

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM