Správy

Už je to 20 rokov: Mestská polícia v Prešove vďaka kamerám zaznamenala stovky udalostí

Prvé kamery v Prešove vážili viac než päť kilogramov a boli na nich použité kvalitnejšie materiály, ako v súčasnosti. Mestská polícia si pripomína jubileum.

Ilustračný obrázok k článku Už je to 20 rokov: Mestská polícia v Prešove vďaka kamerám zaznamenala stovky udalostí
Zdroj: Mestská polícia Prešov

Mestská polícia v Prešove si v piatok 6. 11. 2020 pripomenie jubileum. Tento dátum píše dejiny v súvislosti so zavedením kamerového systému, ktorý sa stal neoddeliteľnou súčasťou mesta Prešov pred 20-timi rokmi. Mestská polícia v Prešove o tom informuje na svojej webstránke.

27 operátorov

„Kamerový systém sa postupne rozvíjal v uliciach, neskôr sa dostal aj na sídliská, kde vznikli cez projekty aj chránené dielne, v ktorých operátori dodnes pomáhajú pri odhaľovaní protiprávnych konaní. V týchto chránených dielňach pracuje spolu až 27 operátorov kamerového systému, ktorí majú zníženú pracovnú schopnosť. Projekt na zriadenie chránenej dielne začal pripravovať terajší náčelník Ján Andrejko ešte v roku 2008. Posledná chránená dielňa bola v roku 2012 zriadená na pracovisku MsP Družba,“ uviedli zaujímavé informácie z mestskej polície. V súčasnosti má systém 78 kamier a bude sa ďalej rozširovať.

Najväčší rozmach bol v posledných desiatich rokoch, kedy bolo pridaných do systému až 58 kamier.

Na tieto kamerové systémy sa vždy vyčleňovali prostriedky z rozpočtu mesta. Financie mestská polícia získavala aj cez projekty Ministerstva vnútra SR a to z Úradu vlády pre prevenciu.

Nie sú na to hrdí

„Prvé kamery vážili viac než päť kilogramov a boli na nich použité kvalitnejšie materiály, ako je to teraz. V súčasnosti váži otočná kamera do dvoch kilogramov. Technika prešla od analógu po digitál, od satelitného prenosu, televízneho kábla, antén až po optické vlákno, ktoré je asi najlepšou variantou na prenos signálu,“ komentujú podrobnosti z MsP.

Podľa štatistík preto vedia, že kamery v Prešove za 20 rokov boli nápomocné pri odhaľovaní trestných činov, ale aj priestupkov.

„Na základe žiadostí od Policajného zboru SR sme vydali až 311 udalostí, kde šlo o podozrenie z trestného činu. Na toto číslo nie sme hrdí, ale pri takomto vysokom čísle sa ukazuje opodstatnenosť Mestského kamerového systému v Prešove,“ vysvetlili z MsP na záver.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM