Správy

Už je rozhodnuté: Padol VERDIKT, čo bude s Pamätníkom osloboditeľov na Hlavnej!

V reakcii na vojnu na Ukrajine vznikla v Prešove petícia s cieľom presunúť Pamätník osloboditeľov mimo centra mesta. Ako v tejto veci rozhodli kompetentní?

Ilustračný obrázok k článku Už je rozhodnuté: Padol VERDIKT, čo bude s Pamätníkom osloboditeľov na Hlavnej!
Zdroj: Dnes24.sk

O pamätníku osloboditeľov na Hlavnej ulici v Prešove je rozhodnuté. Presov.dnes24.sk o tom informoval hovorca mesta Vladimír Tomek.

V reakcii na vojnu na Ukrajine vznikla v Prešove petícia s cieľom presunúť Pamätník osloboditeľov mimo centra mesta. Stojí za ňou hudobník Martin Višňovský. Ide o pamätník, ktorý sa nachádza v južnom parku na Hlavnej ulici a sú na ňom umiestnené symboly kosák, kladivo a päťcípa hviezda.

Len s predpismi

„Tento pamätník má však status vojnového hrobu a požíva právnu ochranu zákona č. 130/2005 Z. z. o vojnových hroboch v znení neskorších predpisov, medzivládnych dohôd o vojnových hroboch s Kazašskou republikou, Ukrajinou, a Ruskou federáciou, ako aj Ženevských dohovorov z roku 1949 na ochranu obetí vojny a ich dodatkových protokolov a ďalších právnych aktov medzinárodného humanitárneho práva,“ vysvetlil Tomek.

Zámer súvisiaci s odstraňovaním akýchkoľvek častí vojnového hrobu, vrátane jeho symbolov, alebo zrušenie, či premiestnenie vojnového hrobu môže byť vykonané len v súlade s právnymi predpismi, ktoré túto oblasť upravujú.

„V konkrétnom prípade Pamätníka osloboditeľov na Hlavnej ulici v Prešove sa vyžaduje súhlas zmluvných partnerov podľa spomenutých medzivládnych dohôd a zároveň kladné rozhodnutie Ministerstva vnútra Slovenskej republiky,“ uvádza Odbor miestnej štátnej správy, samosprávy a zahraničných vzťahov na Ministerstve vnútra SR.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM