Aktualizované Správy

Už je rozhodnuté: Hlavným trénerom slovenskej futbalovej reprezentácie bude Prešovčan!

Výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu (SFZ) odsúhlasil odvolanie trénera Pavla Hapala a aj meno jeho nástupcu. Bude ním Prešovčan Štefan Tarkovič.

Ilustračný obrázok k článku Už je rozhodnuté: Hlavným trénerom slovenskej futbalovej reprezentácie bude Prešovčan!
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Hráči okolo kapitána Mareka Hamšíka najprv odohrajú 12. novembra v Belfaste vo Windsor Parku finále play off o postup na EURO 2020.

V troch dueloch

Ako hlavný tréner bude v tomto dôležitom súboji Prešovčan Štefan Tarkovič.

Stane sa tak novým trénerom slovenskej futbalovej reprezentácie, A-mužstvo povedie v najbližších troch zápasoch.

Následne hráčov čakajú dva duely v Lige národov. Najprv v Trnave 15. novembra nastúpia proti Škótom, ktorým v októbri podľahli v prvom vzájomnom súboji 2. skupiny B-divízie v Glasgowe 0:1. Už 18. novembra sa plzenskej Doosan Aréne pokúsia odplatiť Česku domácu septembrovú prehru 1:3.

Mintál a Slovák

„Výkonný výbor jednohlasne rozhodol o ukončení spolupráce s Pavlom Hapalom a Otom Brunegrafom. Dostal som mandát na ukončenie týchto zmlúv. Takisto som dostal mandát na rokovanie a uzatvorenie nových zmlúv so Štefanom Tarkovičom ako hlavným trénerom a jeho asistentmi Marekom Mintálom a Samuelom Slovákom. Riešenie je to v tejto chvíli do 30. novembra tohto roku. Asistenti boli jeho voľbou. Pre nás je najdôležitejšie, že príde človek, ktorý mužstvo pozná. Bol asistentom trénera Jána Kozáka päť a pol roka,“ povedal prezident SFZ Ján Kováčik.

Prvý muž slovenského futbalu tiež odpovedal na otázku, či bude po novembri možné s Tarkovičom spoluprácu predĺžiť: „Bude to predmetom diskusie, ale možné to je.“

Bol asistentom

Štyridsaťsedemročný Tarkovič bol päť a pol roka Kozákovým asistentom pri reprezentácii, po jeho odstúpení sa v januári 2019 presunul na post technického riaditeľa SFZ. Sám Kozák práve Tarkoviča odporučil za svojho nástupcu.

Prešovský rodák viedol slovenský výber 16. októbra 2018 v prípravnom zápase v Štokholme proti domácim Švédom, duel sa skončil nerozhodne 1:1.

Na klubovej úrovni pracoval Tarkovič ako tréner Košíc, Prešova aj Žiliny, dva roky pôsobil aj ako asistent v Baniyas SCC, prvoligistu v Spojených arabských emirátoch.

Tarkovič: Veľká česť

„Musím sa v prvom rade vyjadriť, že je to veľká česť. Trénovať reprezentáciu SR je cieľ a sen každého trénera, to nie je klišé ani fráza. Viesť družstvo v play off je veľká zodpovednosť, ja si to uvedomujem. Život ma naučil, že môžem ovplyvniť iba veci, ktoré sú z mojej funkcie ovplyvniteľné. Takto chcem postupovať. Mám mandát na najbližší zraz a k tomu budú smerovať všetky moje kroky. Chcem zraz postaviť jednoznačne na troch princípoch a to sú poctivosť, tímovosť a vzájomný rešpekt. Ak sa to podarí splniť, môžeme byť úspešní,“ povedal Tarkovič pre zväzový web.

Za asistentov si vybral bývalých úspešných reprezentantov Mareka Mintála a Samuela Slováka. „Som zvyknutý na tímovú prácu, som tímový hráč. Beriem zraz ako krízovú situáciu a chcem, aby všetci členovia realizačného tímu mali skúsenosti. Sú to úspešní hráči s reprezentačnou kariérou. Ich charakter aj odbornosť ich predurčuje k tomu, aby pomohli reprezentácii Slovenska. S ostatnými členmi realizačného tímu budem hovoriť postupne, dôležité je, aby poznali mňa, ide o teamwork. Na hráčov sa valí vlna oprávnenej kritiky. Hráči, ktorí boli nominovaní, majú kvalitu na reprezentáciu. Najdôležitejšie je, aby ukázali súdržnosť a že vedia hrať poctivo a tímovo. Ak to dokážu, slovenský fanúšik za nimi pôjde,“ dodal Tarkovič.

Vizitka trénera

  • narodenie: 18. februára 1973 (47 rokov), Prešov
  • klubová kariéra: Tatran Prešov
  • trénerská kariéra: MŠK Žilina, SC Baniyas, 1. FC Tatran Prešov, MFK Košice, reprezentácia SR 18, reprezentácia SR A – asistent, v dueli Švédsko – SR – hlavný tréner
  • najväčšie trénerské úspechy: ako asistent Jána Kozáka postup na EURO 2016 do Francúzska

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Hl. foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM