Správy

Už je na svojom mieste: Ľuďom bez domova v Prešove opäť slúži Vešiak pomoci

Na Vešiak pomoci môžu ľudia zavesiť zimnú bundu alebo teplý kabát. Tie pomôžu v chladných mesiacoch zahriať ľudí bez domova, nachádza sa na rovnakom mieste.

Ilustračný obrázok k článku Už je na svojom mieste: Ľuďom bez domova v Prešove opäť slúži Vešiak pomoci
Zdroj: Mesto Prešov

Môžu si z neho vziať oblečenie, ktoré tam prinesú ľudia. Nachádza sa vedľa Galérie v Caraffovej väznici. Informovala o tom tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.

Zahreje nielen telo

„Aj obyčajný kabát môže počas tuhej zimy zahriať nielen ľudské telo, ale aj dušu, a to dobrým skutkom pomoci. Vďaka iniciatíve občianskeho združenia (OZ) Podaj ďalej vznikol Vešiak pomoci. Záštitu nad projektom prevzala primátorka Andrea Turčanová,“ uviedla Šitárová.

Na Vešiak pomoci môžu ľudia zavesiť zimnú bundu alebo teplý kabát, ktoré pomôžu v chladných mesiacoch zahriať ľudí bez domova.

Občianske združenie však upozorňuje, že vešiak neslúži na zber šatstva ako taký, preto naň nie je možné zavesiť iné kusy oblečenia, ako sú napríklad nohavice, blúzky, svetre, detské oblečenie alebo obuv.

Len na kabáty či bundy

Slúži výhradne na zavesenie kabátov či zimných búnd pre ľudí bez domova.

„Okrem kamerového systému mestskej polície naň bude dohliadať aj jeden človek bez domova. Za celodenný dohľad bude mať zabezpečenú stravu aj ubytovanie,“ doplnila Šitárová s tým, že vešiak bude v centre mesta počas celej zimy až do konca februára 2020.

Mesto Prešov v spolupráci s OZ Podaj ďalej pripravuje tiež podujatie Obrátený adventný kalendár, ktoré sa uskutoční 13. decembra od 15.00 hod. pri Caraffovej väznici na Floriánovej ulici.

Ľudia ho budú môcť podľa Šitárovej naplniť a urobiť tak ľuďom bez domova krajšie Vianoce.

A v obrazoch si pozrite prvú snehovú nádielku počas zimy 2019. Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Prvý sneh z Prešova: Ulice mesta zasypal v pondelok 2. decembra
14
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM