Správy

Úplná NOVINKA pri Prešove: Opálové bane pripravili pre lokálpatriotov prekvapenie

Zatiaľ nevedia o žiadnej inej turistickej atrakcii na východe Slovenska, kde by bola možná prehliadka aj v šarišskom dialekte. A tak to skúsili ako prví.

Ilustračný obrázok k článku Úplná NOVINKA pri Prešove: Opálové bane pripravili pre lokálpatriotov prekvapenie
Zdroj: Dnes24.sk

Pri Prešove predstavia už tento víkend od 11.00 hod. úplnú novinku. Prešov 24 o tom informovala Iveta Adamová z tímu Slovenských opálových baní.

Výklad v šarištine

„Zahraničný turista, ktorý neovláda slovenčinu si môže vybrať z niekoľkých jazykov, do ktorých sme dali výklad preložiť a vypočuť si tak prehliadku aj s porozumením z reproduktorov. Keďže sme však lokálpatrioti a práve východoslovenskí turisti to k nám majú najbližšie, rozhodli sme sa pre vytvorenie novej jazykovej verzie a to priamo nášho domáceho dialektu – šarištiny,“ vysvetlila Adamová.

Ako ďalej poznamenala, nebola to ľahká úloha. Málokto si totiž môže o sebe povedať, že je skutočný „vichodňar“ a populárny dialekt skutočne ovláda.

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

„Pre túto aktivitu sme teda oslovili toho najpovolanejšieho – Žojca Havadeja z kapely Mloci, ktorý sa úlohy zhostil skutočne bravúrne a celý výklad obohatil mnohými vtipnými pripoviedkami,“ prezradila Adamová.

Tradičné podujatie

Žojco Havadej v úlohe virtuálneho sprievodcu v šarištine bude odteraz sprevádzať záujemcov o šarišskú prehliadku, ktorú bane plánujú v lete organizovať vo vopred vybraných dňoch a hodinách, pre správnych recesistov a zároveň tých, ktorí si potrpia na zachovávaní tradícií.

„Sme veľmi radi, že sa táto kooperácia podarila. V sobotu 3.7.2021 orga­nizujeme tradičné podujatie Výročie posvätenia kríža v spolupráci s obcou Červenica a práve v rámci neho prvýkrát pustíme návštevníkom prehliadku v šarištine. Prehliadka sa začína o 11.00 hod.,“ pozvala na slávnostný deň na záver Adamová.

A vo fotogalérii nájdete aj ďalšie zábery priamo z miesta, kde sa opálové bane nachádzajú.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: archívne

Obrazom: Opálové bane pri Prešove sú v lete vhodnou voľbou
25
Galéria

Správy z Prešova ponúkame tu:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM