Ľubomír Hudačko Rôzne

Unikát na prešovskej škole: Meranie detí, aké tu ešte nebolo!

Jedinečný projekt merania detí, ktoré by v budúcnosti mohlo byť patentované. To sa uskutočnilo na tridsiatich žiakoch základnej školy Československej armády v Prešove. Boli sme zvedaví, o čo ide a zistili sme detaily unikátneho merania.

Ilustračný obrázok k článku Unikát na prešovskej škole: Meranie detí, aké tu ešte nebolo!
Zdroj: Dnes24.sk

Meranie odhalí, aké športové predpoklady sa v jedincovi skrývajú. Je spoločným dielom Fakulty športu Prešovskej univerzity a Olympijského klubu v Prešove. Detaily priblížil viceprimátor Prešova René Pucher, ktorý zdôraznil, že podobné meranie sa zatiaľ neuskutočnilo ani na Slovensku, ani v Česku.

„Ide o špeciálne druhy meraní, z výsledkov ktorých budeme vedieť určiť, na aký druh športu majú testované deti vlohy,“ vysvetlil Pucher na tlačovej konferencii. Podľa jeho slov výsledky tiež ukážu danosti nielen čo sa týka fyzických schopností detí, ale aj celkových predispozícií dieťaťa, či sa hodí na individuálny alebo kolektívny šport a dokonca aj presne, ktoré oblasti športu by boli pre ne najlepšie.

„V praxi to vyzerá tak, že zmeriame silu, rýchlosť, vytrvalosť, koordináciu, zručnosti k športovým hrám. Na základe výsledkov a vzniknutého profilu vieme odporučiť, pre ktoré športové odvetvie má dieťa predpoklad, vieme tiež identifikovať dynamickú silu či vytrvalostnú výbušnú silu,“ opísal dekan Fakulty športu PU v Prešove Pavel Ružbarský na tlačovej konferencii, ktorý zároveň spresnil, že odmeraných je zatiaľ tridsať detí, ale aby bol systém objektívny, je potrebné otestovať aspoň 300 alebo 400 detí.

Podľa slov Reného Puchera je v súčasnosti veľmi malý záujem o rozvoj športu u detí, preto by to malo aj rodičom pomôcť rozhodnúť sa pre správny druh disciplín. Prostredníctvom tohto testovania tak zistia, na aké športy majú deti nadanie. Systém je vytvorený na základe longitudiálneho výskumu docenta Periča, ktorý pôsobí na Fakulte telesnej výchovy a sportu na Karlovej univerzite v Prahe. Podľa predbežných plánov by sa testovanie malo u tých istých detí zopakovať v 3.ročníku na dosiahnutie potvrdení prvotných meraní alebo, dôsledkom vývinu a rastu dieťaťa, určeniu malých zmien. Podľa slov dekana sa najbližšie meranie za účasti českých partnerov uskutoční už v júni a v septembri. Aj keď ide o prvotné testovanie, ambície sú rozšíriť ho v rámci Slovenska, aj za jeho hranicami.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM